ABD askeri araştırma kurumu, Kovid-19'un erken teşhisi için test geliştirdi

DARPA, yeni çığır açan teknolojisinin büyük ölçekte de üretilebileceğini söyledi

17 Mart 2020'de hazırlanan bu görselde koronavirüs etiketinin bulunduğu test tüplerinde sahte kan görülüyor (Reuters)

ABD askeri bilim insanları, enfekte olmuş kişilerin virüsü yaymasını önlemeye yardımcı olabilecek yeni bir Kovid-19 “erken teşhis” testi üzerinde çalışıyor.

İleri Savunma Araştırma Projeleri Kurumu (DARPA), teknolojinin ECHO programının parçası olarak geliştirildiğini söyledi. ECHO programı, askerlerin kimyasal ve biyolojik silahlara maruz kalıp kalmadığını belirleyebilmek için 2018'de kurulmuştu.

DARPA, açıklamasında, başarılı olursa yeni testin ABD Savunma Bakanlığı'ndan “büyük çapta üretim” için Sağlık Bakanlığı'na geçeceğini belirtti.

Projede yer alan bilim insanları, bu testin hastalığı maruziyetten sadece 24 sonra, yani mevcut testlerden yaklaşık 4 gün daha çabuk, teşhis edebileceğini umduklarını söyledi.

Birçok kişi enfekte olduktan yaklaşık 5 gün sonrasına kadar ve bazıları da hiç semptom geliştirmediğinden, bu yeni test bulaşıcı taşıyıcıların virüsü yayma potansiyeli taşıdığı süreyi de önemli ölçüde azaltabilir.

The Guardian'a konuşan Eric Van Gieson, "Hepimiz son derece heyecanlıyız" dedi ve ekledi:

Bu testi halka olabildiğince çabuk sunmak ve aynı zamanda kendi ülkelerinde uygulamak isteyebilecek başkalarıyla da paylaşmak istiyoruz. İnfluenza ve adenovirüs için ilk 24 saatte tanı konduğunu gösteren kanıtlarımız var. Bunun Kovid-19 için de olabileceğini kanıtlamaya giden yolun hâlâ ortasındayız.

DARPA, testi bir hafta içinde ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden acil kullanım izni almak için sunmayı umuyor. Kabul edilirse, test ay sonuna kadar halka sunulabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İdare, şu anda “üç farklı tanı teknolojisini” değerlendirdiklerini söyledi.

Bunlardan biri, Nebraska Üniversitesi'nin sağlık merkezinde geliştirilen PCR-bazlı bir test. Biri, Almanya merkezli araştırma şirketi Qiagen'in de desteğiyle Mount Sinai Hastanesi'ne bağlı Icahn Tıp Okulu'nda geliştirilen bir epigenetik analiz. Diğeri ise ABD'li araştırma ekipmanı üreticisi Fluidigm'in desteğiyle insanların SARS-COV-2'ye verdiği reaksiyonun erken tespiti için geliştirilen bir test.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU