Trump koronavirüs tahminini değiştirdi: Umarım ölü sayısı 100 binin altında kalacak

Kovid-19'un örtbas edildiğini iddia eden ABD Başkanı, misilleme olarak bir kez daha Çin mallarına yeni gümrük vergileri getirme tehdidinde bulundu

Donald Trump, yönetiminin iki buçuk milyon kadar kişinin hayatını koronavirüsten kurtarmış olabileceğini söyledi ama ortaya bunu destekleyecek herhangi bir veri koymadı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump cuma günü, yönetiminin pandemiye müdahalesi hakkında daha da tartışmalı iddialarda bulundu ancak yine ortaya ekibinin kaç hayat kurtardığıyla ilgili iddialarını destekleyecek veri koymadı.

Trump, iddiasını şişirip önce 1 milyon, sonra 1,5 milyon, sonra 2,1 milyon ve en son 2,5 milyon hayat kurtardıklarını öne sürmeden önce de yönetiminin "yüz binlerce hayat kurtardığını" iddia etmişti.

Haftalar önce, 200 bin kadar Amerikalı'nın koronavirüs yüzünden öleceğini söyleyen Trump, daha sonra bu sayının 60 bin civarında olabileceğini söylemişti. Cuma günüyse koronavirüsten kaç kişinin öleceğiyle ilgili tahminini bir kez daha değiştirdi.

Camp David'de geçireceği hafta sonu için Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce, Trump "Can kaybı, umarım, 100 binin altında olacak" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump'ın açıklamaları, Johns Hopkins Üniversitesi'ne göre ABD'de teyit edilen vaka sayısının 1,1 milyona, ölümlerinse 64 bin 200'e yaklaşmasıyla geldi.

Trump dakikalar sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki gün de belirttiği gibi, Kovid-19 virüsünün kendi topraklarında halka yayılımını gizlediğini iddia ettiği Asya devini, bu sebeple cezalandırmak için Çin ürünlerine yeni gümrük vergileri getirmeyi düşündüğünü söyledi.

Ayrıca Cumhuriyetçi Georgia Valisi Brian Kemp'i de tekrar eleştiren Trump, Kemp'in 2020 Başkanlık Seçimleri'nin artık çekişmeli geçebileceği eyalette yeniden faaliyetlerin başlaması için verdiği emirlerle çok ileri gittiğini söyledi.

Trump "Güvenli şekilde açıldığımızı görmek istiyorum. Ama SPA merkezleri ve dövme salonlarını sevmedim. Bundan heyecan duymadım. Georgia hakkında bunun haricinde başka bir şey söylemedim. Eyaletlerin açılmasını isterim, açılacaklar" dedi.

Dahası, Trump'a, açıklanmayan bir ameliyattan sonra hastalandığı iddia edilen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un sağlık durumu da bir kez daha soruldu. Trump, bir zamanlar nükleer silahlarla tehdit ettiği ama artık "sevgi" duyduğunu söylediği adam hakkında "Bunun hakkında konuşmak istemiyorum" dedi.
 


Trump, yeni Beyaz Saray Sözcüsü Kayleigh McEnany'nin usulen gazetecileri bilgilendirmesinden sonra konuştu. McEnany, kürsüde asla yalan söylemeyeceğine ant içti, Trump'ın Çin ve koronavirüs hakkındaki iddialarını ve soruşturma neyi ortaya çıkarırsa çıkarsın FBI'ın kendisinin ilk ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'i ele geçirmek istediği suçlamalarını tekrarladı.

Ayrıca Trump, mart başlarında Florida'da geçirdiği uzun haftasonundan bu yana ilk kez Beyaz Saray'dan ayrıldı. Anketlere göre Trump'ın seçimlerdeki olası rakibine karşı oy oranı da, onay oranı da düşüşe geçti.

Quinnipiac Üniversitesi'nin bu ay başında gerçekleştirdiği bir anket, yaşlı seçmenlerin yüzde 52'sinin Trump'ın salgını idare biçimini onaylamadığını gösteriyor. Bu oran, bir önceki ay yüzde 48'di.

Daha detaylı bakmak gerekirse, Quinnipiac yaşlıların yüzde 55'e yüzde 40 gibi açık bir farkla Demokrat Parti'nin muhtemel başkan adayı ve eski başkan yardımcısı Joe Biden'ı Trump'a tercih ettiğini bu ay ulus çapında gördü.

Ancak, perşembe sabahı paylaştığı bir tweet'te Trump, kötü olarak algıladığı haberlere sık sık yaptığı gibi bu 2020 anketini de tamamen reddetti:

Tıpkı 2016'daki gibi (ama daha kötüsü) SAHTE ANKET!

Bu, Beyaz Saray'ın, Trump'ın yönetiminin ülke ekonomisini yeniden açmak üzere eyaletlere yardım etmek için neler yaptığına ve kendi yeniden seçim kampanyasına daha fazla odaklanması için revize edilmiş iletişim stratejisinin bir parçasıydı.

Trump pazartesi günü basına sadece bir tane günlük koronavirüs brifingi düzenledi. Bunun yerine gazetecilerin sorularını aldığı daha kısa etkinlikler yaptı ve öğleden sonra açıklamalarda bulunurken de soru aldı.

Bu tür ara vermeden, hızlı soru-cevap şeklinde geçen oturumlar Trump'a sorgulama konusunda daha fazla kontrol gücü veriyor çünkü gazetecilerin sözlerini kesmeye veya kendi sözlerine devam etmeye brifing odası kürsüsüne göre daha yatkın görünüyor.

McEnany, Trump'ın Camp David'de çalışanlarla görüşeceğini ve diğer dünya liderleriyle telefon görüşmeleri yapacağını söyledi. McEnany'nin “çalışma hafta sonu” dediği bu hafta sonunun konusu Kovid-19 pandemisi olacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU