"Kovid parmağı" yeni semptom olabilir mi: ABD'de artan vakalar dermatologları harekete geçirdi

Dermatologlar, başka herhangi bir belirti göstermese de lezyonların görüldüğü hastalarda test uygulanabileceğini söylüyor

Bu tip vakaların daha çok çocuklarda, gençlerde ve genç yetişkinlerde görüldüğü ifade edildi (AFP)

Koronavirüs salgınından önce, ABD’nin San Francisco kentinde dermatolog olan Dr. Lindy Fox, yılda el ve ayaklarında kızarıklık ve şişkinlik oluşan 4 veya 5 hasta görmeye alışkın olduğunu ancak, son birkaç haftada bu rahatsızlıklarla gelen onlarca hasta olduğunu belirtti. 

Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan Dr. Fox, “Birdenbire çok fazla ayak parmağı vakası görmeye başladık. Klinikler yeni ayak lezyonlarıyla gelen insanlarla dolu. Ve bunlar daha öncesinde ayak şişliği olan kişiler değil, daha önce böyle bir rahatsızlık görmemişler” dedi. 

The New York Times’ın haberinde soğuğa veya nemli koşullara tepki olarak küçük kan damarlarında oluşan iltihaplanmanın yılın bu zamanında normal şartlarda görülmediği aktarıldı. Dr. Fox, “Genellikle kışın ortasında görürüz” dedi. 

Boston’daki Massachusetts General Hastanesi’nde dermatoloji direktörü Dr. Esther Freeman da, telefon veya internet üzerinden bildirilen rahatsızlıklar arasında çok fazla ayak parmağı şikayetinin belirtildiğini aktardı. Dr. Freeman, “Ayak parmağı şikayetlerini yönlendirmek için fazladan bir klinik bölüm açmak gerekti. İnsanlar çok endişeli” ifadelerini kullandı. 

Dermatologlar bu tip rahatsızlıkların koronavirüsün bir başka belirtisi olabileceğini belirtti. Kuru öksürük ve nefes darlığı gibi en belirgin belirtiler dışında virüsün zihin bulanıklığı ve zayıflamış koku duyusu gibi bir dizi farklı etkiye de neden olabileceği ifade edildi. 

ABD’de federal sağlık yetkilileri her ne kadar ayak parmaklarında oluşan lezyonları koronavirüs belirtileri listesine eklemese de bazı dermatologlar değişiklik öneriyor ve bu belirtilerin de test uygulamak için yeterli olabileceğini ileri sürüyor. 

 

science source.jpg
Bu tip lezyonların daha çok kış ortasında görüldüğü aktarıldı (Science Source/The New York Times)

 

Öte yandan İspanya, Belçika ve İtalya’da da bu tip şikayetler belirten hastaların sayısında artış olduğu ancak Kovid-19’a dair başka herhangi bir belirti göstermedikleri ve test kapasitesi sınırlı olduğundan bu kişilerin virüsü taşıyıp taşımadığının bilinmediği aktarıldı. 

Pek çok vakanın çocuklarda, gençlerde ve genç yetişkinlerde olduğu bildirildi ve bazı uzmanlar bu kişilerin virüse karşı sağlıklı bir bağışıklık geliştirmiş olabileceğini belirtti. 

Freeman, “Halka verilecek en iyi mesaj panik yapmamak. Bu lezyonları gördüğümüz hastaların çoğunun durumu son derece iyi gidiyor” dedi. 

Bilim insanlarının bu durumu yeni incelemeye başladığı ve kızarıklık, şişkinlik gibi lezyonların hafif enfeksiyonlara ya da asemptomatik vakalara işaret ediyor olabileceği ifade edildi. 

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’nin dermatoloji bölümü başkanı Dr. Amy Paller, bu hastalara dair muhtemel bir açıklamanın hastalığı hafif attıkları ya da viral replikasyonun sınırlı olması nedeniyle virüsün tespit edilemez hale gelmesinden kaynaklanabileceğini söyledi. 

 

Independent Türkçe, The New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU