Birleşik Krallık'ın satın aldığı Çin yapımı “öldürme potansiyeline sahip” yüzlerce solunum cihazı çöpe atıldı

NHS, testlerin cihazların istenen standartta “çalışmadığını” göstermesinin ardından solunum cihazlarını geri çevirdi

Salgının başlangıcında solunum cihazlarının yeterli olmayabileceğine dair endişeler mevcuttu (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) hükümetinin Ulusal Sağlık Sistemi’nin (NHS) durumu ciddi olan koronavirüs hastalarının tedavisine yardımcı olması için satın aldığı Çin yapımı yüzlerce solunum cihazının, uygunsuz, güvenilmez ve tehlike potansiyeli taşıdığı için atıldığı ortaya çıktı.

Çin’den bu ay gönderilen her bir cihaz, kullanılmaya başlanması halinde “hastalara ölüm de dahil tehlikeli zararları” olabileceğine dair ciddi kaygılar gündemdeyken, doktorlar tarafından geri çevrildi.

BK hükümeti, solunum cihazlarının gelişini ülkenin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde önemli bir adım olarak 4 Nisan'da müjdelemişti.

BK’de kabine faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu bakan Michael Gove, o gün gerçekleştirilen basın toplantısında, “Almanya ve İsviçre’nin de aralarında bulunduğu yabancı ortaklarımızdan invazif solunum cihazı alıyoruz ve bugün Çin’den 300 yeni solunum cihazı geldi. Çin hükümetine bu kapasitenin sağlanmasındaki desteğinden ötürü teşekkür etmek istiyorum” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bazı solunum cihazlarının gönderildiği West Midlands bölgesindeki doktorlar ertesi hafta Sağlık Bakanı Matt Hancock’a yazarak cihazların değiştirilmesi çağrısında bulundu.

NBC News’ün gördüğü 13 Nisan tarihli mektupta, “Eğer cihazlar kullanılırsa ölüm de dahil hastalara ciddi zararlarının dokunacağına inanıyoruz. Bu solunum cihazlarının bırakılarak hastalarımız için yoğun bakımda daha iyi oksijen akımı sağlayan solunum cihazlarıyla değiştirilmesini dört gözle bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Doktorlar makinenin oksijen kaynağının “değişken ve güvenilmez”, yapım kalitesinin de “basit” olduğu ve kumaş kılıfının temizliğinin düzgünce yapılamadığı uyarısında bulundu. Bu temizlik hayli bulaşıcı virüs taşıyan hastaların tedavisinde hayati öneme sahip.

Mektupta, Çinli şirket Aeonmed tarafından üretilen Shangrila 510s modelinin hastanelerden ziyade ambulanslarda kullanılmak üzere tasarlandığı belirtildi. Doktorlar ayrıca oksijen bağlantı hortumunun da “AB standartları dışı” diye işaretlendiğini söyledi.

Mektubu, Sandwell ve West Birmingham NHS Trust’ta kıdemli bir anestezi uzmanı ve yoğun bakım doktoru kaleme aldı.

NHS Trust sözcüsü, The Independent’a şunları söyledi:

NHS Trust, bu makalede bahsedilen solunum cihazlarını teslim aldı, test etti ve uzman doktorlarımızın ve kurulumuzun karmaşık Kovid-19 hastalarının bakımında birinci derecede önemli gördüğü standartlara uymayan bu cihazların kullanımını reddetti.

Hükümet makineleri Kovid-19 vakaları artarken cihaz yetersizliği yaşanacağı endişesi gündemdeyken sipariş etmişti. NHS o dönemde 8 bin solunum cihazına sahipti ve salgının zirveye ulaşmasıyla başa çıkmak için 30 bine kadar ihtiyaç duyulacağına inanılıyordu.

Fakat o günden bu yana hastaneler dolup taşmadığından ve en ağır hastaların çoğunun tedaviye mekanik solunum cihazı olmadan yanıt verdiğinden bu hedef azaltıldı.

BK Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı sözcüsü, şunları söyledi:

Shangrila 510 solunum cihazı modeli kullanılmıyor ve hiçbir hasta risk altında değil. Solunum cihazları NHS hastanelerine teslim edilmeden önce sağlam düzenleyici testlerden geçiyor. Şu anda yaklaşık 10 bin 900 mekanik solunum cihazının yanı sıra 4 bin 300 invazif olmayan solunum cihazımız hazır bulunuyor.

Bakanlık, Çin yapımı solunum cihazlarının maliyeti ve tedarikçisine ilişkin The Independent’ın sorularını yanıtsız bıraktı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU