Tecritteki Mısırlı aslan terbiyecisi evinin oturma odasını sirke çevirdi

Eşref Helve, Kovid-19 salgını sırasında insanları evde kalmaya teşvik etmek için internette şovlar yayımladığını söyledi

Bir sirk eğitmeni Mısır'daki koronavirüs tecriti sırasında gösterilerini gerçekleştirmek için aslanlarını kendi apartman dairesine getirdi.

Eşref Helve büyük kedilerinin Kahire'deki apartman dairesinde sergilediği performansı internette paylaştı ve daha fazlasını çekmeyi planladığını söyledi.

Nesiller boyunca aslan eğitmenliği yapan bir ailenin üçüncü kuşağından 26 yaşındaki Helve, pandemi sırasında insanları evde kalmaya teşvik etmek istediğini söylüyor.

Mısır hükümeti ülkede 5 bin 500'den fazla kişiyi enfekte eden ve 392 kişinin canına mal olan virüsün yayılmasını engellemek için her gece sokağa çıkma yasağı koydu ve birçok işletmeye kapanma emri verdi.

aslan - 3.jpg


Helve'nin 20 Nisan'daki ilk videosu bazı izleyicilerden coşkulu bir yanıt aldı fakat hayvan hakları aktivistleri görüntüleri eleştirdi ve akla aslanlara nasıl muamele edildiğine dair sorular getirdiğini söyledi.

Mısır'ın en büyük hayvanat bahçesinin yönetiminde bulunan hayvan hakları savunucusu Dina Zülfikar, şöyle konuştu:

Bu sorumsuzca ve aptalca bir davranış.
Onlar evcil değil, vahşi hayvanlar.

Zülfikar vahşi hayvanları özel konutlara getirmenin yasalara aykırı olduğunu ekledi ve Helve'nin sosyal medya profilinin aslanların tehlikesine dair gerçekçi olmayan bir izlenim verdiğini belirterek uyardı.

Helve'nin ailesi bir asırdan uzun zamandır aslanlarla sirk gösterileri yapıyor. Büyükannesi Arap dünyasının ilk kadın aslan terbiyecisi ve ünlü sirk sanatçısı Mahassen Helve'ydi. Sahnedeki sert tavırları nedeniyle “demir kadın” olarak biliniyordu.

Helve'nin büyükbabası Muhammed, 1972'de Sultan adlı aslanıyla birlikte sahnedeyken, aslanın dehşete düşmüş seyirciler karşısında onu parçalamasıyla hayatını kaybetmişti.

Son yıllardaki gösteriler sırasında diğer birkaç aile üyesinin daha saldırıya uğradığı bildirildi.

aslan 2.jpg
Eşref Helve, 5 yaşındaki Afrika aslanı Joumana'yla birlikte Kahire'deki evinde (AP)


Helve'nin büyük kız kardeşleri 38, 35 ve 28 yaşlarındaki Luba, Ousa ve Büşra da Mısır Ulusal Sirki'nde profesyonel aslan eğitmenliği yapıyor.

1966 yılında kurulan sirk, Nil'in yanındaki bir çadırda yer alıyor ve akşam gösterilerine çoğunlukla okul grupları ve işçi sınıfından aileler katılıyor.

Helve hayvanlarla çalışmaya başladığında altı yaşında olduğunu söyledi. 16 yaşına geldiğinde performanslar sergiliyordu.

Helve "Gözlerimi dünyaya açtığımdan beri etrafımda aslanlar vardı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ailenin büyük kedileri Kahire'ye bir saat mesafede yer alan çiftliklerinde tutuluyor, Helve onları video çekimleri için şehre getiriyor.

Aslanlar çekimler bittikten sonra ailenin, maymun ve diğer büyük kediler dahil olmak üzere, 40 kadar hayvanının olduğu çiftliğe geri dönüyor.

Yakın zamanda bir Associated Press muhabiri apartman dairesini ziyaret ettiğinde Helve  ailenin dişi aslanlarından birini, Joumana'yı göstermişti.

Helve  aslanı pençelerini omuzlarına koymaya çağırdı ve ikisi dans edermiş gibi hareket etmeye başladı. Başka bir numarada dişi aslan, sopayla ufak bir dürtmeyle, komuta itaat edip Büşra'nın üzerinden atlayarak bir tahta üzerinde yürüdü.

Büşra sevgi dolu bir şekilde Joumana'nın sırtına vururken "Onlar benim çocuklarım gibi" demişti.
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU