Güney Kore’de yeniden koronavirüse yakalandığı düşünülen hastaların sonuçlarının neden pozitif çıktığı anlaşıldı

Yeni çıkan hastalığı kontrol altına almakla görevli komite, ölü virüs parçalarının muhtemelen 290'dan fazla kişinin Kovid-19 testinin tekrar pozitif çıkmasına neden olduğunu açıkladı

Ülke 29 Şubat'ta günlük 909 enfeksiyonla en üst sınırı görmüştü, şimdiyse yurtiçi vaka sayısı sıfıra kadar indi (AFP)

Güney Kore'deki sağlık yetkilileri, yeniden koronavirüse yakalanmış gibi görünen hastaların testlerinin gerçekte hatalı pozitif sonuçlar yansıttığını bildirdi.

Bu gelişme bilim insanlarının, hastaların Kovid-19'a yol açan patojen olan SARS-CoV-2'ye karşı uzun süreli bağışıklık geliştiremediğine yönelik endişesini hafifletebilir.

Pandeminin önceki aşamalarında Güney Kore, Çin ve Japonya'dan gelen haberlerde, taburcu edilen bazı hastaların iyileştikten sonra, kimi zaman da hastaneden ayrılmalarına izin verilmesinden haftalar sonra yapılan testlerin pozitif sonuç verdiği iddia edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak şimdi Güney Koreli bir uzman kurul, ülkede 290'dan fazla kişinin test sonucunun koronavirüsten iyileştikten sonra pozitif çıkmasının nedeninin ölü virüs parçaları olabileceği sonucuna vardı.

Yeni çıkan hastalığı kontrol altına almakla görevli merkezi klinik komitesinin başkanı Oh Myoung-don, bu vakaların yeniden enfeksiyon görülmesi ya da hastalığın yeniden canlanmasından kaynaklandığına inanmak için çok az neden olduğunu söyledi.

Seul Ulusal Üniversitesi hastanesinden Dr. Oh, çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, "Testler, ölü virüsün ribonükleik asidini tespit etti" dedi.

Doktor Oh, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testlerinin teknik sınırlar nedeniyle insanların vücudunda tespit edilen virüsün ölü mü yoksa canlı mı olduğunu ayırt edemediğini ve bu nedenle de hatalı pozitif sonuçlara yol açabileceğini kaydetti.

Güney Kore'deki Kovid-19 testlerinde virüsün genetiğini belirginleştiren PCR testi kullanılıyor ve vaka nüksetmesi de PCR testinin teknik sınırlarından kaynaklanıyor.

Dr. Oh, koronavirüsü atlattıktan sonraki iki aya kadar hastaların vücudunda virüs parçalarının hala tespit edilebildiğini de ekledi.

Solunum yolu epitel hücresinin yarı ömrü üç aya kadar sürüyor ve hücre yok edildikten bir ya da iki ay sonra hücredeki RNA virüsü PCR testiyle tespit edilebilir.

Komite ayrıca, hastaların geliştirdiği antikorlar sayesinde hastalığa yeniden yakalanma olasılığının ya çok az olduğunu ya da hiç olmadığını da belirtti.

Dr. Oh, "Kovid-19'un yeni virüs üretim süreci sadece konak hücrelerde gerçekleşiyor ve nükleusa (hücre çekirdeği) sızmıyor" dedi.

Bu, kronik enfeksiyona veya nüksetmeye neden olmadığı anlamına geliyor.

Buckingham Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kanser programının eski direktörü Profesör Karol Sikora, söz konusu bulguları "belki de haftanın en önemli haberi" diye nitelendirdi.

Sikora perşembe günü paylaştığı tweet'te "Bu, uzun süreli bağışıklığa büyük bir destek" dedi.

Birçok bilim insanı bu haberler yüzünden çok endişeliydi.

Komitenin analizi, Kovid-19 salgınıyla mücadelede ve hastalığı kontrol altına almada ilerleme kaydetmeye devam eden Güney Kore'nin şubattan bu yana ilk kez yurtiçi kaynaklı yeni koronavirüs vakası rapor etmediği bir sırada geldi.

Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (KCDC) perşembe günü tümü yurtdışından gelen 4 yeni vaka olduğunu bildirmesiyle birlikte ülke genelinde enfekte kişi sayısı 10 bin 765'e çıkmış oldu. Toplam can kaybı bir kişinin daha yaşamını yitirmesiyle 247'ye ulaşırken 9 bin 59 kişi de taburcu edildi.
 


Ülke 29 Şubat'ta günlük 909 enfeksiyonla en üst sınırı görmüş, daha sonra günlük rakamlar mart ayı sonuna doğru onlarca kişiye düşmüştü. Yurtiçi kaynaklı vaka sayısı nisan boyunca sürekli tek haneli rakamlara inmişti, şimdiyse sıfıra ulaştı.

Güney Kore, Çin anakarası dışında ilk büyük salgını bildirdikten sonra kapsamlı tecrit uygulamadan "test, takip ve kontrol altına alma" politikasıyla birkaç hafta içinde hastalıkla ilgili çan eğrisini düzleştirmeyi başarmıştı.

DSÖ mart ortasında ülkelere "test, test, test" çağrısı yaptığında Güney Kore zaten günde 20 bin kadar kişiyi test etme kapasitesine varmış durumdaydı.

Mobil teknoloji, telefondan GPS'le takip ve kamera izleme sistemi de yetkililerin, çoğu Kovid-19'a sahip olduklarını bile bilmeyen kişiler arasındaki teması ve bulaşma olasılığını takip etmesine yardımcı oldu.

Hastalıkta ikinci dalgaya dair kaygılar yüksek olmaya devam etse de ülkenin vaka sayısındaki düşüşü korunması durumunda mağazalar, restoranlar, barlar ve dini hizmetlerdeki kısıtlamalar hafifletilecek, parklar ve halka açık bahçeler de yavaş yavaş yeniden açılacak.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU