Taşgetiren: Bu 65 yaş işinin mantığı aşındı

Karar yazarı: 65 yaş üstünü evlere kapatınca “sosyal izolasyon” gerçekleşiyor mu?

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında ilk alınan tedbirlerden birisi olan 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkmama kararını eleştirdi.

Taşgetiren, 72 yaşında olduğunu hatırlatarak başladığı köşe yazısında 65 yaş üstü kişilerin sokağa çıkmamasıyla sosyal izolasyonun tam anlamda gerçekleşmediğini şöyle açıkladı:

65 yaş üstünü evlere kapatınca hani o dilimizden düşürmediğimiz “sosyal izolasyon” gerçekleşiyor mu? Bu nasıl mümkün olabilir ki? Türkiye’de aile, 65 yaş üstü ve altı diye ayrışmış değil ki. Yani 65 yaş üstü insanların barındığı bir “Huzur evi”nden söz edilse anlaşılır. Ama Türkiye’de aile hala farklı yaş gruplarını bir arada bulunduran bir hüviyete sahiptir. 65 yaş altında ve dışarı gidip gelebilen bir tek kişinin bulunduğu aile ortamında bile sosyal izolasyon gerçekleşmiyor demektir. Dışarı çıkan o bir kişi, hani şu Pazar yerlerinin tıka basa görüntüsü içine giriyorsa, alın size virüsle buluşmayı. Eve getirmeyecek mi virüsü? 

65 yaş uygulamasının “büyükleri korumak” gibi bir kurguya büründüğünü ifade eden Karar yazarı şöyle devam etti:

Ama, sokakta yakalananın cezalandırılması olgusu da dikkate alındığında, açık söyleyeyim, bir tür sosyal tecride, bir tür cezalandırma psikolojisine de yol açtı. Sokak, yakalanma, zabıta, polis, yaptırım, kınanma… bunlar öyle pek “büyüklerimiz” ve “şefkat”le alakalı değil. 

“Bu 65 yaş işinin mantığı aşınmış bulunuyor” görüşünü dile getiren Taşgetiren, şu ifadeleri kullandı:

Öyle üç saatlik serbestliğin de bu alandaki problemi gidermesi mümkün görünmüyor. İnsanlar tehlikeyi gördü. Kendini koruma telkinleri en çok ileri yaş grubunu etkiliyor. Hele başka kronik hastalığı varsa onların kendilerini koruma hassasiyetleri daha yoğun. Onun için her uygulamayı her yaş grubu için düşünmenin zamanı gelmiştir. Sosyal mesafe ise sosyal mesafe her yaş grubu için, tecrid ise tecrid her yaş grubu için…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU