Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Türkiye ve ABD arasında derin bir iş birliği vardır

Atlantic Council’in panelinden konuşan Kalın, Türkiye’nin ABD ile sahada bazı farklılıkları olsa da iş birlikleri yaptıklarını ifade etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ve ABD ilişkilerindeki görüş farklılıklarına rağmen, iki ülke arasında iş birliği için her zaman alan olduğunu vurguladı. 

Kalın , ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield ile birlikte Washington DC merkezli Atlantic Council'in internet üzerinden düzenlediği "İdlib'in ve Suriye'de yerinden edilmiş kişilerin geleceği" başlıklı panele katıldı.

Panelde konuşan Kalın, Suriye konusunda Türkiye'nin kendini hiçbir zaman  BM liderliğindeki bir süreçten koparmadığını ifade ederek, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan NATO müttefiki ve uluslararası koalisyondaki mevkidaşları ile her zaman temas halinde” dedi.

Suriye rejiminin, ülkede anayasa çalışmaları, özgür ve adil bir seçime gidilmesi gibi konularda adım atamadığını dile getiren Kalın, "Aynı zamanda, şu anki acil durum, mülteciler ve ülke içinde yerinden edilen kişiler için sahada daha büyük bir iş birliği gerektiriyor. Ortaklarımız ve müttefiklerimizden gelecek her türlü fikir ve öneriye açığız." dedi.

"Türkiye ve ABD arasında daha derin bir iş birliği için, her zaman alan vardır"

ABD ile sahada bazı farklılıklar olsa da iş birlikleri yaptıklarını vurgulayan Kalın, "Müttefiklerimizle, Suriye'deki birçok konuda yakından çalıştık. Özellikle Resulayn-Tel Abyad bölgesinde güvenliği sağladıktan sonra burada güzel işler çıkardık" dedi.

Kalın, Türkiye ile ABD arasında, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in halen ABD'de olması ve ABD'nin Suriye'de YPG/PKK'ya verdiği destek gibi sorunlar olmasına rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşebileceğine işaret ederek, "İdlib ve Suriye'nin de ötesinde, Türkiye ve ABD arasında daha derin bir iş birliği için her zaman alan vardır." dedi.

Rusya ile İdlib konusunda 5 Mart'ta bir ateşkese vardıklarını anımsatan Kalın, "Bu ateşkesi koronavirüs salgınından önce yapmış olmaktan mutluyuz. İdlib'de bir tarafta kaos ve panik varken bir taraftan da pandemi olduğunu düşünebiliyor musunuz? Ateşkesin devam ettirilmesinden dolayı mutluyuz." değerlendirmesinde bulundu. 

Kovid-19 salgınına ilişkin, Türkiye'nin kontrolü altındaki bölgelerde ciddi derecede vakaya rastlanmadığına işaret eden Kalın, "Bu yine de Suriyeliler için tehdit yok anlamına gelmez." dedi. 

"S-400 planlandığı gibi ilerleyecek"

Rusya'dan alınan hava savunma sistemiyle ilgili de açıklama yapan Kalın, ''S-400'lerin aktive edilmesinde koronavirüs sebebiyle gecikme oldu ancak, ilerleyen zamanlarda planlandığı şekilde devam edecek'' dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump'a Patriot füzelerinin alımıyla ilgilendiklerini birçok kere söylediğini de sözlerine ekledi.

ABD Türkiye’nin İdlib’deki askeri çabalarını destekliyor

Panelde konuşan ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise Rusya destekli Esad rejimi ve İran destekli güçlerin Türkiye’nin operasyonları sayesinde saldırılarını durdurmasından memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Jeffrey, “ABD’nin pozisyonu açıktır. Ateşkesi ve Türk ordusunun faaliyetlerini güçlü bir şekilde destekliyoruz. Türk kuvvetlerinin oradaki birçok terör grubuna da müdahale etmesinden memnunuz.” ifadesini kullandı. 

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisinin “anayasa komitesi” için çeşitli toplantılar düzenleme planları yaptığını belirten Jeffrey, ABD’nin uzlaşma için Rusya ile de görüştüğünü söyledi.

Satterfield'dan "müttefiklik" vurgusu 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield ise Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilere ilişkin, "Türkiye bir ortağımız ve NATO müttefikimiz. Ülkelerimiz ve ittifakımız için önemli olan birçok konuda Türkiye ile çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

Bu sabah Türkiye'nin ABD'ye, Kovid-19 ile mücadele için gönderdiği yardımlar için havaalanında olduğunu hatırlatan Satterfield, "Türkiye'nin Kovid-19 ile mücadele için bize yaptığı katkıları memnuniyetle karşılıyoruz." dedi. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU