ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Trump'ın işaret ettiği ilaca koronavirüs tedavisinde izin vereceğini duyurdu

Remdesivir ilacının denemelerinde Kovid-19'u yenme sürecinin üçte bir oranında kısaldığı görüldü

(Reuters)

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), koronavirüsle enfekte olan hastaların tedavisinde Remdesivir'in acil kullanımına izin vermeyi planlıyor.

Deneysel antiviral ilaç, Kovid-19 hastalarında tedavi amaçlı test ediliyor.

Hem Dr. Anthony Fauci hem de Başkan Donald Trump, virüsten mustarip bazı hastalarda iyileşme sürecinin kısaldığına işaret eden erken test sonuçlarına dair iyimser açıklamalarda bulundu. Dr. Fauci, test sonuçlarını "çok iyimser" olarak nitelendirdi.

Çalışma sonuçlarının hakem onayından geçmesi gerektiği uyarısında bulunan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) yöneticisi, Remdesivir'in iyileşme sürecini yaklaşık üçte bir oranında kısaltıyor gibi göründüğü için deney sonuçlarına olumlu yaklaşmaya devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gilead Sciences tarafından Ebola'ya karşı üretilen bu ilaç, tedavi olarak kullanım onayı alması için gereken klinik test sonuçlarına ulaşamamıştı.

Gliead'ın kendi düzenlediği ve ciddi enfeksiyon sahibi 397 hastayı kapsayan Kovid-19 tedavisi çalışmasında ise, 5 ve 10 günlük sürelerle ilacı kullanan hastaların yarısından fazlasının 14 gün içinde taburcu olduğu gözlemlendi.

Şirket tarafından çarşamba günü yapılan açıklamada, Dr. Fauci'nin denetiminde yapılan ve "esas amaca ulaşan" NIAID çalışmasında "elde edilen olumlu verilerden haberdar olunduğu" ifade edildi.

Dr. Fauci, "Yüzde 31'lik iyileşme, yüzde 100'lük bir iş bitirici gibi görünmese de, bir ilacın virüsü engelleyebildiğini kanıtlaması bakımından çok önemli kavram ispatı niteliği taşıyor" dedi.

Çin'de yapılan ve tedavinin ağır hastalardaki etkinliğinin sorgulandığı üçüncü bir çalışmaysa daha az olumluydu. Yeterli katılımcı sağlanamayan o çalışma eksik kalmıştı.

FDA'nın bir sonraki bilgilendirmede ayrıntıları paylaşması bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU