Washington Büyükelçisi Kılıç: Türkiye 100 bin maske gönderirse ellerimle teslim edeceğim, ABD basınını oraya götüreceğim

Online bir panelde konuşan Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye’nin ABD’ye maske yardımının Amerikan medyasında yer aldığını söylerken TİM Başkanı Gülle, Türkiye-ABD arası 100 milyon dolarlık ticaret hacminin ikiye katlanabileceğini söyledi

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç (sağda) ve ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Philip Thomas Reeker (solda) / Fotoğraf: AA

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği online paneller serisinin üçüncüsü "Kovid-19 sonrası ABD'de ihracatçılar için hangi fırsatlar var?" başlıklı toplantısı TİM Başkanı İsmail Gülle ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın katılımıyla gerçekleşti. 

ABD’ye iki gün önce 500 bin maske, 400 bin önlük, 2 bin litre dezenfektan, 500 yüz koruyucu ve 400 N95 tipi maske ile 1500 koruyucu gözlüğü kapsayan bir tıbbi malzeme paketi gönderen Türkiye’nin ikinci bir sağlık ekipmanı desteğini de bugün göndermesi panelde konuşulan konular arasındaydı. 

Maske yardımının ABD medyasında gündem olduğunu söyleyen Serdar Kılıç, "Bu havanın devamını sağlayacağız. Bu dönemde Made in Turkey algısını destekleyecek tüm adımları atıyoruz. Türk dernekleri de halka maske dağıtıyor. Bundan sonra Türkiye 100 bin maske gönderirse ellerimle teslim edeceğim ve ABD basınını oraya götüreceğim" ifadelerini kullandı.

ABD'nin koronavirüs nedeniyle Çin'e bir bedel ödeteceği inanışının olduğunu söyleyen Kılıç, “Çin'in tedarik zincirindeki rolünü Türkiye'nin üstlenebilmesi için çok ciddi çalışmalar gerekiyor” dedi. 

“Virüs sonrası yaşanacak toparlanmada en iyi fırsat ABD olacak” ifadesini kullanan Büyükelçi “Bu nedenle bizim ABD'nin Çin'e ne yaptırdığına, Çin'den ne aldığına, bizim neler yapabileceğimize, bunun için nasıl bir teşvik verilebileceğine bakarak bir strateji geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

TİM Başkanı: 19 milyar dolarlık ticaret hacminde hedef 100 milyar dolar, bunu 200’e çıkartabiliriz

Panelde konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle ise“ABD ile ikili ticarette 100 milyar dolar hedefimizle ilgili olumlu adımlar atılacağına inanıyorum. ABD'nin ithalatından aldığımız payımızı yüzde 1'e çıkarmamız gerekiyor. Virüs sonrası 100 milyar dolarlık ticaret hedefimizi ihracatçılarımızın gayretiyle 200 milyar dolara bile ulaştırabiliriz” dedi.

2010'da 16,1 milyar dolar olan ikili ticaretin geçen yıl 19,1 milyar dolara ulaştığını aktaran Gülle, "ABD'ye aynı dönemde ihracatımız ise 3,8 milyar dolardan 8 milyar dolar seviyesine gelerek oldukça kısa bir sürede yüzde 115'lik bir artış gösterdi. Son 10 yılda ABD'ye ihracatımızdaki artışın yanında, dış ticaret açığımızda yaşanan düşüşün de etkisiyle ikili ticarette artış oranı yüzde 18,4 oldu” diye konuştu ve ekledi: 

Yaptığımız analizler çerçevesinde, otomotiv, kimyevi maddeler, elektrik-elektronik, yaş meyve sebze ve hububat sektörlerindeki birçok üründe ülkemizin rekabet gücü yüksek olmasına rağmen ABD pazarından yeteri kadar pay alamadığımızı gördük. 

ABD'ye pazar payımızı artırmak noktasında, Türkiye olarak öncelikle ABD'nin ithalatında en önemli yer tutan ilk 50 üründe alan kazanmamız gerekiyor.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU