Greta Thunberg 100 bin dolarlık ödülünü UNICEF'e bağışladı

Genç aktivist, “Pandemi hem şimdi hem de uzun vadede tüm çocukları etkileyecek. Ancak en çok etkilenenler savunmasız gruplar olacak” dedi

(Jessica Gow / AFP)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in bie Danimarka vakfından kazandığı 100 bin dolarlık ödülü, Kovid-19 pandemisine karşı bağışladığını duyurdu.

Açıklamada 17 yaşındaki aktivistin “İklim krizi gibi koronavirüs salgını da çocuk hakları krizidir” sözlerine yer verildi.

“Hem şimdi hem de uzun vadede tüm çocukları etkileyecek. Ancak en çok etkilenenler savunmasız gruplar olacak” diyen Thunberg, sözlerini şöyle sürdürdü:

Çocukların hayatlarını kurtarmak, sağlığını korumak ve eğitime devam etmek için UNICEF'in hayati çalışmalarını desteklemede herkesin bana katılmasını ve bir adım atmasını istiyorum.

Kuruluşun internet sitesinde yer alan bilgiye göre Thunberg, 100 bin dolarlık ödülü kısa süre önce küresel aktivizm faaliyetleri için Human Act (İnsanlık Yasası) adlı sivil toplum kuruluşundan almıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'nin aktardığına göre yoksullukla mücadele etmeyi amaçlayan Danimarka merkezli Human Act’in de 100 bin dolarlık bağışla Thunberg’e eşlik edeceği ifade edildi.

UNICEF savunmasız çocukların pandeminin etkilerinden korunabilmesi için kısa süre önce 6 maddelik eylem çağrısı yayımlamıştı.

“Acil bir eylem olmadan, bu sağlık krizi çocuk hakları krizine dönme riskiyle karşı karşıya” ifadelerinin yer aldığı çağrı metninde şu maddeler yer almıştı:

  • Çocukların sağlığını koruyun
  • Korunmasız çocuklara su ve hijyen ulaştırın
  • Çocukların eğitimini sağlayın
  • Çocuk bakımında aileleri destekleyin
  • Çocukları şiddet, sömürü ve istismardan koruyun
  • Mülteci, göçmen ve çatışmalardan etkilenen çocukları koruyun

Independent Türkçe, AFP, UNICEF

DAHA FAZLA HABER OKU