Vietnam’dan da sonuç çıkmadı… Anlaşma yok söz var: Trump “Kim füze testi yapmamaya söz verdi” dedi

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Vietnam'da düzenlenen ikinci zirvede anlaşma sağlanamadı. ABD Başkanı, "Kuzey Kore yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi, anlaşma çıkmadı” dedi

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim'le görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi. Trump nükleer görüşmeler konuşundu sonuç beklenen zirveyi “Enteresan bir iki gün geçirdik” diye tanımladı: 

"Buradan barış için iyi haberler gelebileceğini söyleyebiliriz. Herhangi bir şey imzalamanın iyi olmayacağını düşündük. Yapıcı bir zaman geçirdik. Enteresan bir iki gün geçirdik. Herhangi bir anlaşma imzalamama kararı aldık"

 


ABD Başkanı Donald Trump bu açıklamayı Kuzey Kore lideri Kim'le görüşmesi sonrası düzenlediği basın toplantısında yaptı. Anlaşmanın imzalanmamasının gerekçesi olarak Kuzey Kore’nin yaptırım teklifini gösterdi: 

“Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Bizim istediğimiz her şeyi yapmadıkları için anlaşma çıkmadı, Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlar şimdilik devam edecek"

 


Basın açıklaması sırasında Trump’ın yayında Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da vardı. Pompeo "Hala iyimserim” dedi: 

“Son derece karmaşık bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. İlerleme sağlayacağız. Kuzey Kore'nin nükleerden arındırılmasını başaracağız. Kim Jong-un da anlaşma taraftarı ancak bu aşamada daha fazla ilerleme sağlanamadı. Ancak gerçek bir ilerleme sağlandığını söyleyebiliriz" 

 


“Kim söz verdi”

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim'in nükleer ve füze testleri yapmama konusunda söz verdiğini de söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de Trump ile Kim arasındaki zirve dün (27 Şubat 2019) başladı. İki lider baş başa görüştü, yemek yedi ve birbirlerine övgü dolu sözler söyledi.

ABD Başkanı Trump, “büyük bir lider” olarak nitelendirdiği Kim Jong-un "Harika bir diyalogumuz var ve bugün çok iyi bir sonuç çıkması için elimden gelenin en iyisini yapacağım" demişti. 
 


ABD Başkanı Donald Trump'la Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un zirvesi sonrası Beyaz Saray'dan ilk açıklama geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Başkan Trump ve Kuzey Kore lideri Kim arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını ancak iki ülke arasındaki görüşmelerin gelecekte devam edeceğini söyledi. Vietnam görüşmelerini "çok iyi ve yapıcı" olarak nitelendirdi.

Trump ve Kim'in, görüşmelerin yapıldığı otelden planlanandan önce ayrıldığı ve iki lider arasında düşünülen ortak imza töreninin rafa kaldırıldığı belirtildi.

İki lider arasındaki bu görüşme 8 ay arayla gerçekleşen ikinci zirve oldu. Yine somut sonuç alınamayan ilk görüşme Haziran 2018’de Singapur’da yapılmıştı.
 


Singapur zirvesi

İki lider arasında 12 Haziran 2018'de Singapur'da yapılan ilk görüşmenin ardından Trump, Kuzey Kore’ye güvenlik konusunda ve ekonomik anlamda güvence vermeyi taahhüt etti. Kim Jong-un ise Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda kararlılığını vurguladı.

Singapur'daki zirveden sonra, Kuzey Kore nükleer program ve uzun menzilli füze testlerini askıya aldığını açıkladı ancak Washington, Pyongyang'dan daha somut adımlar atmasını istedi.

Zirvenin ardından Trump, iki ülke arasındaki konunun “büyük ölçüde çözüldüğünü” ve “Kuzey Kore’nin artık bir nükleer tehdit olmadığını” açıklasa da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo geçen pazar günü Kuzey Kore’nin nükleer bir tehdit olmaya devam ettiğini söyledi.

DAHA FAZLA HABER OKU