BM: Koronavirüsün Suriye’de yayılmasını önlemeye çalışıyoruz, Türkiye süreci kolaylaştırıyor

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, koronavirüsün Suriye'nin kuzeybatısına yayılmasını önlemeye çalıştıklarını söyledi

Fotoğraf: AFP

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Güvenlik Konseyi'ni Suriye'deki insani durum hakkında bilgilendiren İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, ülkede Kovid-19 vakalarının sayısının rejim kontrolündeki bölgelerde 43'e çıktığını ülkenin kuzeydoğusunda ise bir vaka veya ölüme rastlanmadığını söyledi.

“Sağlık sistemi neredeyse 10 yıl süren bir savaş yüzünden çökmüş bir ülkenin en zengin ulusları bile zorlayan bir salgınla başa çıkmasını bekleyemeyiz” diyen Lowcock, milyonlarca insanının yerinden edildiği ve hijyenin olmadığı kalabalık kamplarda yaşadığı Suriye'de salgının önlenmesi için alınan önlemlerin de başarılı olmasının beklenmemesi gerektiğini belirterek ülkede test kapasitesinin de kısıtlı olduğunu ifade etti.

İdlib'de labaratuvar kuruldu

Lowcock, İdlib'de ise koronavirüs testi için bir laboratuvar kurulduğunu ve bazı testlerin ise Türkiye'de yapıldığını belirtti. 

BM'nin salgının Suriye'nin kuzeybatısına yayılmaması için sınır ötesi yardımlarda hijyen kitleri ve izolasyon üniteleri için çadırlara öncelik verdiğini ifade eden Lowcock, ''Türkiye virüsle olan kendi savaşına rağmen bu süreci kolaylaştırıyor'' şeklinde konuştu. 

Son birkaç haftada rejimin kontrolü dışındaki bölgelerden Eriha ve Atarib'e 135 bin kişinin geri döndüğünü belirten Lowcock, “Ancak çoğu yıkılan evleriyle karşılaştı. Ateşkes bir nebze işe yarasa da kuzeybatıdaki insani durumun oldukça kötü” dedi.


Independent Türkçe


 
 

DAHA FAZLA HABER OKU