"Bir planımız vardı": Doktorlar ABD'nin ilk koronavirüs hastasını nasıl tedavi etti?

35 yaşındaki hasta, iki hafta içinde eve gidecek kadar iyileşmişti

Dr. George Diaz, 23 Ocak’ta böyle poz vermişti (AP)

Dr. George Diaz ve ekibine Amerika'nın teyitli ilk koronavirüs vakasını tedavi etmek üzere olabilecekleri söylendiğinde, halihazırda bir plan vardı.

Üç hafta önce, Washington eyaletindeki Everett'te yer alan Providence Bölgesel Tıp Merkezi, olağan hazırlık eğitimi kapsamında çalışanlarına bir pandemi simülasyonu uygulamıştı. Hastane personeli, kimin neyi nasıl yapacağını test etmek amacıyla ambulans ekipleri ve diğer yerel yetkililerle birlikte çalışmıştı.

Ocak'ın üçüncü haftasındaysa bu farazi simülasyon gerçeğe dönüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Günler öncesinde, Çin'in Vuhan kentindeki ailesini ziyaretten dönen 35 yaşındaki bir Asya kökenli Amerikalı, grip benzeri şikayetler belirtti. Erkek hastanın gittiği randevusuz klinikte çalışanlar, burun sürüntüsünü alıp aynı gece Atlanta'daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) gönderirken, hastaya da eve giderek kendini karantinaya almasını söyledi.

Testin pozitif çıktığı haber verildiğinde, Dr. Diaz ve ekibi harekete geçmek için hazırdı.

Dr. Diaz, PBS televizon kanalında yayımlanan Frontline programına şöyle konuştu:

CDC bizi aradıktan sonra iki saat içinde yerindeki tüm çalışanlarımız, personel, ekipman ve tesisler, ambulans ekibinin gelmesine izin verebilmek için, hazır hale gelmişti.
Buna hazırız.

Doktor, kimliği hala açıklanmayan adamın, kendisini ve etrafındakileri korumak için tasarlanmış, "isopod" olarak adlandırılan bir kapsül içinde getirildiğini söyledi. Ambulans ekipleri hastayı Seattle'ın kuzeyindeki hastanede kendisine ayrılan odaya getirdi.

Dr. Diaz, ateşinin yükseldiğini ve iştah kaybı yaşadığını bildiren hastanın durumunun birkaç gün sonra kötüleşmeye başladığını belirtti:

Nefes darlığı şikayeti artmaya başladı. Bunun üzerine çektiğimiz röntgen, zatürre başlangıcı gösteriyor gibi duruyordu. Kanındaki oksijen seviyeleri de azalıyordu.

Hızlı düşünüp anında karar almak durumunda olan Dr. Diaz'ın aklına, Ebola ve Marburg hastalıklarının tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen Remdesivir isimli ilaç geldi. Doktor, ilacın üreticisi Gilead Sciences ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'yle (FDA) görüştü:

FDA, ilacın henüz onaylanmadığını ve bu karara dayanak teşkil edecek testlerin bile yapılmadığını bilerek, acil durum sebebiyle erken erişim temelinde ilacı denememize onay verdi. Ertesi gün ilacı kullandık. Hastanın ateşi hala çok yüksekti... Ertesi gün ateşi düştü ve bir daha yükselmedi. Durumu çok daha iyileşti. Hastalığı yenmeye başlıyor gibi hissediyordu.

Dr. Diaz ve diğerleri, hastanın iyileşmesinde Remdesivir'in payının bulunup bulunmadığını bilmediklerini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu hafta yaptığı açıklamada, ilacın Kovid-19'a karşı ilk denemelerde başarısız olduğunu belirtmişti. Ancak Gilead Sciences, çalışmanın hatalı nitelendirildiğini ifade etti.

Hastaneye yatışından sonra iki haftadan kısa bir süre içinde iyileşen hastanın durumu eve çıkacak kadar düzelmişti.

İsmi açıklanmayan hasta, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Evdeyim ve iyileşmeyi sürdürüyorum. Basından gizliliğime ve kamuoyunun gözünün önünde olmama arzuma saygı duymalarını rica ettim.
Providence'te benimle ilgilenen doktorlara, hemşirelere ve tüm ekibe teşekkür etmek istiyorum. Yurttaşların dile getirdiği tüm kaygıları takdirle karşılıyorum ve normal hayatıma dönmeyi dört gözle bekliyorum.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU