ABD’de ilk: Evcil köpekte koronavirüs tespit edildi

Aynı evde yaşayan diğer bir köpeğin ve kedinin testlerininse negatif çıktığı ifade edildi

Winston adlı köpeğin hafif semptomlar gösterdiği bildirildi (CBS News)

Duke Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışmaya katılan bir ailenin evcil köpeğinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Köpeğin ABD'deki köpekler arasında ilk Kovid-19 vakası olduğu bildirildi.

Bu ay Hong Kong yetkilileri de bir Kovid-19 hastasının köpeğinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurmuştu. 

Çalışmaya liderlik eden Dr. Chris Woods CBS News’e yaptığı açıklamada, "Bildiğimiz kadarıyla bu, virüsün bir köpekte tespit edildiği ilk örnek” dedi ve konuyla ilgili henüz çok az bilgi bulunduğunu, köpeğin virüse nasıl maruz kaldığını öğrenmeye çalıştıklarını ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişmeyi ilk kez duyuran Kuzey Karolina’daki WRAL-TV,  Winston adlı pug cinsi köpeğin, Chapel Hill’de bir aileyle yaşadığını bildirdi. Çalışmaya dahil edilen anne, baba ve çocuğun da koronavirüs testinin pozitif çıktığı kaydedildi. Ancak aileyle birlikte yaşayan diğer bir köpeğin ve kedinin testlerinin negatif çıktığı ifade edildi. Ailenin kertenkelesine ise test yapılmadı.

Duke’da pediatrist olan anne Heather McLean, Winston’ın hafif semptomlar gösterdiğini ifade etti. Oğlu Ben McLean ise “Koronavirüs taşıyan daha fazla hayvan olabilir. Ama test yapılmıyor” dedi ve ekledi:

Aslında bu testler evcil hayvanlardan ziyade insanlara yapılmalı. Ancak bir araştırmanın parçası olduğumuz için Winston'ın durumunu öğrendik.

Ailenin koronavirüse yakalanmayan tek üyesi ise kızları Sydney oldu. Sydey’in eşinin, Kuzey Karolina Üniversitesi Hastaneleri'nin acil servisinde çalıştığı kaydedildi.

Worldometers’ta yer alan verilere göre ABD çapındaki koronavirüs vaka sayısı an itibarıyla 1 milyon 35 bin 765’e ulaştı. 59 bin 266 kişinin koronavirüs yüzünden hayatını kaybettiği belirtilirken, 142 bin 238 kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.

Independent Türkçe, CBS News, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU