Selvi: Normalleşme sürecinin ilk adımı 4 Mayıs’ta başlayacak

Selvi’nin aktardığına göre süreç 4 aşamadan oluşacak, dördüncü aşama 1 Ocak 2021’de başlayacak

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından nasıl normalleşeceğini yazdı. Selvi’nin aktardığına göre normalleşme sürecinin ilk aşaması 4 Mayıs’ta başlayacak, 26 Mayıs’ta da sona erecek.

Selvi’nin bugünkü köşesinin ilgili kısmı şöyle:

Koronavirüsle mücadelede dünyadan olumlu veriler gelmeye başladı.

Tünelin ucunda ışık göründü. Mayıs ayıyla birlikte Avrupa’da bazı ülkeler normalleşme takvimini uygulamaya koydu. Devlet, dört aşamalı bir normalleşme takvimi üzerinde çalışıyor.

Normalleşmenin birinci adımını hazırlık aşaması oluşturuyor. Bu süreç önümüzdeki hafta, 4 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. Ramazan Bayramı’ndan sonra, 26 Mayıs’ta sona erecek. Hazırlık aşamasında normalleşmeye kademeli bir geçiş öngörülüyor. Marketlerin, berberlerin, AVM’lerin belirli kısıtlamalar kapsamında açılması gibi. Şehirlerarası seyahatlerdeki kısıtlama buraya dahil değil.

İkinci aşama 27 Mayıs-31 Ağustos 2020 tarihleri arasını kapsıyor. Şehirlerarası seyahat kısıtlamasının kaldırılacağı, uluslararası seyahatlerin kademeli olarak açılacağı, belirli kriterler kapsamında yaz tatilinin gerçekleşeceği ama okulların kapalı olacağı dönem. Üçüncü aşama 1 Eylül’den başlayıp yıl sonuna kadar devam ediyor. 31 Aralık 2020’de sona erecek olan dönemde okullar açılacak, kamu tam kapasite olarak çalışacak.

Dördüncü aşama 1 Ocak 2021 tarihinde başlayıp, gelişmelere göre ucu açık olarak devam edecek. Bu aşama büyük ölçüde COVID-19 aşısı ve ilacının bulunup bulunmamasına göre geçerli olacak. Eğer virüs ortadan kalkar ya da aşı bulunursa belki hiç ihtiyaç kalmayacak. 2021 yılı ona göre planlanacak.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU