Koronavirüs pandemisi yaşadıkları ülke içinde yerinden edilen 50 milyondan fazla kişiyi tehdit ediyor

Dünya'da çatışma, şiddet ve afetler nedeniyle toplamda 50,8 milyon kişi ülke içinde yerlerinden edildi

Rapora göre geçen yıl sonu itibarıyla Suriye'de 6 buçuk milyon kişi yerinden edildi (AFP) 

Dünya'da çatışma, şiddet ve afetler nedeniyle toplamda 50,8 milyon kişinin yaşadıkları ülke içinde yerlerinden edildiği bildirildi.

Merkezi İsviçre'de bulunan Ülke İçi Yerinden Edilenler İzleme Merkezi'nin (IDMC) "Ülke İçinde Yerinden Edilme Küresel Raporu" yayımlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, toplamda 50,8 milyon kişinin ülke içinde yerlerinden edilmesine neden olan çatışma, şiddet ve afet gibi nedenlere yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV-2) de eklenebileceği uyarısında bulunuldu.

6 buçuk milyonu Suriye'de olmak üzere 45 milyondan fazla kişinin şiddet nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilen raporda, 5 milyon kişinin de deprem ve sel gibi doğal afetlerden dolayı yerlerinden edildiği bilgisi yer aldı.

Bu sayı mülteci ya da sığınmacı oalrak ülke değişiren yaklaşık 26 milyon kişiden çok daha fazla.

IDMC Direktörü Alexandra Bilak yaptığı açıklamada "Ülke içinde yerinden edilenler genellikle kalabalık kamplarda, acil durum barınaklarında ya da kayıtdışı yerleşkelerde kalan ve sağlık hizmetlerine çok az ulaşabilen ya da hiç erişimi olmayan yüksek düzeyde savunmasız kişiler. Küresel koronavirüs pandemisi onları daha da savunmasız yapacak" dedi.

Norveç Mülteciler Konseyi (NRC) Başkanı Jan Egeland da yaptığı açıklamada "Her yıl çatışma ve şiddet milyonlarca kişinin evlerinden edilmesine yol açıyor. Müşterek olarak dünyanın bu en savunmasız kişilerini korumada çok büyük oranda başarısız oluyoruz. Koronavirüs çağında süregiden siyasi şiddet tamamen saçmalık" ifadelerini kullandı.

Yarısından çoğu geçen yıl yerlerinden edildi

Geçen yıl 33,4 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğine dikkat çekilen raporda, bunun 2012'den bu yana en yüksek sayı olduğu vurgulandı.

Raporda, geçen yıl 140 ülke ve bölgedeki 24,9 milyon kişinin, yaklaşık 2 bin afet nedeniyle ülke içinde yerinden edildiği aktarıldı.

IDMC'nin raporunda, Mozambik, Malavi, Madagaskar, Zimbabve, ABD, Kanada, Bangladeş ve Hindistan'da kasırgaların; Güney Sudan'da ise sel felaketinin 2019'da insanların yerinden edilmesine neden olduğu belirtildi.

Geçen yıl 50 ülkede 8,5 milyon kişinin de çatışma ve şiddet nedeniyle ülke içinde yerlerinden edildiğinin altı çizilen raporda, Suriye, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Etiyopya'da birer milyondan fazla kişinin yer değiştirdiği aktarıldı.

Hükümetlere, bu yıl 10. yılına giren ve Aralık 2019'dan bu yana yaklaşık bir milyon kişinin evlerini terk etmesine neden olan Suriye savaşı gibi çatışmalara çözüm bulunması konusunda çağrı yapılan raporda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Yemen ve Afganistan'daki çatışmaların da insanların yerlerinden edilmesine yol açtığı anımsatıldı.

 

AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU