Patates arz fazlası 30 bin kamyonu dolduracak seviyeye gelen Belçika’dan halka çağrı: Günde iki kez patates tüketin

Her yıl en az 3,5 milyon ton patatesi işleyen ve restoranlarında servis edilen patates kızartması “milli yiyecek” hâline gelen Belçika’da patates talebi görülmemiş seviyede düştü. 750 bin ton arz fazlası çöpe gidebilir

Fotoğraf: Unsplash/@emsmith

Her yıl kişi başı ortalama 85 kilogram patatesin tüketildiği Belçika’da 750 bin tona yaklaşan patates üretimi fazlası çöpe atılma riskiyle karşı karşıya. 

Hemen hemen tüm restoranlarda biranın yanına çerez olarak getirilen patates kızartması tüketimi de yemek mekanlarının koronavirüs nedeniyle kapanmasının ardından tarihi düşük seviyede. 

Ülkenin patates ticareti ve işlenme sürecinden sorumlu otoritesi Belgapom, Belçika vatandaşlarına günde iki kez patates yemelerini öneriyor. 

Patates sektörünün yüzde 75'i "dondurulmuş gıda" 

Belgapom Genel Sekreteri Romain Cools, CNBC’ye yaptığı açıklamada 30 bin kamyonu doldurabilecek 750 bin ton patatesin bu yıl, pandemi nedeniyle işlenemeyeceğini söyledi. 

Patates üretiminin yaklaşık yüzde 90’ını ihraç eden Belçika’da “işlenmiş patates” sektörünün yüzde 75’ini “dondurulmuş patates kızartması” oluşturuyor. Sektörün yüzde 25’i ise taze patates ve çerez üretimini kapsıyor. 

Ülkede süpermarketlerde envanterin yeniden gözden geçirilmesiyle buzdolaplarının sayısının da düşürülmesi planlanıyor. Bu durum, evde taze yemek yapmanın artmasıyla düşen dondurulmuş patates kızartması talebi ile birleşince sektör için durum giderek zorlaşıyor. 

Romain Cools, başta dondurulmuşları olmak üzere günde iki kez patates kızartması tüketmeleri konusunda insanları teşvik için süpermarketlerle görüştüklerini söyledi. 

Patates fiyatı yüzde 90 düştü

Patates fiyatlatının ton başına 135 eurodan 15 euroya gerilediğini söyleyen Cools, Avrupa Birliği Komisyonu’ndan tarihte ilk kez yardım istediklerini de sözlerine ekledi: 

30 yıl boyunca sektörün desteklenmesi ya da bir çözüm bulunması için Avrupa Komisyonu ile bir kere bile iletişime geçmedim. Şu anda yaşadığımız Avrupa’nın patates sektöründe daha önce hiç görülmedi.


Virüsün patates tüketimindeki etkisinin aylar sürebileceğini söyleyen Cools, çiftçilere de daha fazla patates ekmemeleri gerektiğini ilettiklerini ifade etti. 

Herhangi bir işlemden geçirilmeyen patateslerin gıda bankalarına ya da Orta Avrupa ile Afrika’ya gönderilebileceğini hatta üretim artıklarının hayvan yemi olarak kullanılabileceğini de söyleyen Cools, “Ancak bu adımlar maliyetiyle birlikte geliyor” dedi. 

"Ayrıca koronavirüsün ikinci dalgasından da korkuyoruz” diyen Belgapom Genel Sekreteri, “Salgının belki de hiç bitmeyeceğinin farkındayız. Bir aşı bulunana kadar da bitmeyecek. Ülkemde ve sektörde birçok insan çok umutlu ancak doğruyu söylemek gerekirse benim aylardır yüreğim ağzımda” ifadelerini kullandı. 

 

Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU