Koronavirüsün hastane tuvaletleri ve soyunma odalarında havada asılı kalabildiği keşfedildi

Hastane tuvaletleri, kalabalığın toplandığı kapalı alanlar ve sağlık personelinin koruyucu ekipmanını çıkardığı odaların havasında Kovid-19’un genetik materyali bulundu

(Pixabay)

Dünya çapında milyonlarca kişiyi enfekte eden yeni koronavirüsün kalabalık ortamlardaki havada asılı kalabildiği keşfedildi.

Pazartesi günü Nature Research adlı akademik dergide yayımlanan çalışma, hastane tuvaletleri, kalabalığın toplandığı kapalı alanlar ve sağlık personelinin koruyucu ekipmanını çıkardığı odaların havasında Kovid-19’un genetik materyalinin bulunduğunu gösterdi.

Vuhan’daki iki hastanede inceleme yapan Çin’li araştırmacılar, havadaki bu partiküllerin enfeksiyona neden olup olmayacağını tespit etmeye çalışmadı. Ancak bilim insanları hala koronavirüs hakkında yeni bilgiler öğrendiği için virüsün havadaki parçacıklarla yayılıp yayılamayacağı sorusu hala tartışılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, havadaki partiküller aracılığıyla bulaşma muhtemelen, Kovid-19 hastalarının entübe edildiği tıbbi alanlarla veya diğer invaziv prosedürlerin uygulandığı belirli durumlarla sınırlı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vuhan Üniversitesi’nden Ke Lan’ın liderlik ettiği araştırma ekibi, hastanelerde ve çevrelerinde “aerosol tuzakları” kurdu. Hasta koğuşlarında, marketlerde ve lojmanlarda da az sayıda kirli aeorosol keşfedilmesine rağmen, tuvaletlerde ve kalabalığın kullandığı kapalı alanlarda daha fazlası bulundu.

Fox News’in aktardığına göre tıbbi personelin koruyucu ekipmanını çıkardığı odalarda da yüksek yoğunluklu kirlilik bulundu. Bu da maske gibi ekipmanları kirleten parçacıkların maskeler, eldivenler ve önlükler çıkarıldığında tekrar havaya karıştığı anlamına gelebilir.

Araştırmacılar, “Bulgularımız, odaların havalandırılması, koruyucu giysilerin sterilize edilmesi, tuvaletlerin uygun kullanımının ve dezenfekte edilmesinin aerosollerdeki SARS-CoV-2 RNA yoğunluğunu etkili bir şekilde sınırlayabildiğini göstermektedir” dedi ve ekledi:

İleri çalışmalar, havadaki virüsün enfeksiyona sebep olma kabiliyetini araştırmalıdır.

Worldometers’ta yer alan verilere göre dünya çapındaki koronavirüs vaka sayısı an itibarıyla 3 milyon 72 bin 863’e ulaştı. 211 bin 738 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, 924 bin 578 kişinin de hastalığı yendiği bildirildi.

Independent Türkçe, Fox News, Worldometers

DAHA FAZLA HABER OKU