Şili, DSÖ'nün uyarısına rağmen Kovid-19'u atlatanlara "muafiyet belgesi" verecek

Şili Sağlık Bakanlığı sekreter yardımcısı belgenin "bağışıklık kartı" anlamına gelmediğini savundu

Şili'de bugüne kadar 13 bin 300'den fazla Kovid-19 vakası bildirildi, 189 kişi hastalıktan hayatını kaybetti  (Reuters)

Latin Amerika ülkesi Şili, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Kovid-19 hastalarının ikinci kez bu hastalığa yakalanmayacağı konusunda bir kanıt olmadığı yönündeki uyarısına rağmen daha önce duyurduğu "muafiyet belgesi" uygulamasına devam edeceğini duyurdu.

Şili Sağlık Bakanlığı sekreter yardımcısı Paula Daza pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada küresel pandemiyle ilgili belirsizlikler sürse de bulguların ikinci kez Kovid-19 hastası olma riskinin düşük olduğunu gösterdiğini söyledi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Daza "Bildiğimiz şeylerden biri bu hastalığı geçiren bir kişinin yeniden hasta olma ihtimalinin daha düşük olduğu" ifadelerini kullandı. 

DSÖ cumartesi günü geçerliliği garanti edilemeyeceği için hastalığı atlatan kişilere "bağışıklık pasaportu" olarak nitelediği belgelerin verilmemesi konusunda hükümetlere çağrıda bulunmuştu.

DSÖ bu belgelerin yanlış bir güvene neden olabileceğini ve koronavirüsün yayılmasını artırma riski olduğunu vurgulamıştı. Uyarıda hastalığı atlatan kişilerin önlem almaları yönündeki tavsiyeleri gözardı edebileceği işaret edilmişti. 

Açıklamada "Kovid-19'dan iyileşen ve antikor sahibi olan kişilerin ikinci kez enfekte olmayacağına dair şu anda kanıt yok" denmişti.

Şilili sağlık yetkilisi Daza ise verilecek belgelerin "bağışıklık sertifikası" anlamına gelmeyeceğini de savunarak "Bu çok önemli ve altını çizmek istiyorum. Bir bağışıklık kartından bahsetmiyoruz" dedi.

Belgelerin kişinin işine dönmesine sağlayacağını söyleyen Daza sertifikaların bu kişinin hastalığı atlattığını ve belirli bir süre tecritte kaldığını belgeleyeceğini belirtti.

Ancak Şili Sağlık Bakanı Jaime Manalich nisan başındaki açıklamasında bu belgelerin verileceği kişilerin bağışıklık kazanarak virüsü bulaştırmayan kişiler sayılacağını söylemişti. 

Manalich belgeyi alanların "tüm karantina ya da kısıtlama çeşitlerinden bağımsız olacağını" söylemiş, bu kişilerin risk yaratmadıkları gerekçesiyle yaşadıkları topluluklara büyük yardımlarda bulunabileceğini ifade etmişti.

Şili Sağlık Bakanlığı sekreter yardımcısı Paula Daza basın toplantısında sağlık bakanının bu sözlerine açıklık getirmedi.

 

Independent Türkçe, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU