Ali Erbaş’ın eşcinsellikle ilgili sözleri “yallah”cıları karşı karşıya getirdi: Hollanda’ya mı, Arabistan’a mı?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “eşcinselliğin virüs getirdiğini” öne süren sözlerine barolarda tepki ve İHD’den suç duyurusu gelirken Beştepe yetkililerinden destek açıklamaları geldi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklamaları tartışma yarattı / Fotoğraf: AA

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Hacı Bayram Cami’nde kıldırdığı temsili cuma namazının ardından tüm Türkiye’de camilerin hoparlörlerinden de okunan hutbesindeki şu sözleri büyük bir tartışmayı da beraberinde başlattı:

İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu Hiv virüsüne maruz kalıyor.

Erbaş’ın bu hutbesindeki sözlerinin eşcinselleri hedef göstermek olduğunu söyleyen çevreler Diyanet İşleri Başkanı'na tepki gösterdi.

erinçsağkan.jpg
Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan / Fotoğraf: AA

 

Ankara ve İzmir Barosu’ndan Erbaş’a yazılı açıklamayla tepki

Tepki gösterenler arasında Ankara Barosu ve İzmir Barosu da vardı.

Ankara Barosu’ndan yapılan açıklamada Erbaş, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle suçlanarak, şu sert ifadelerle eleştirildi:

Görevde olduğu süre boyunca çocuk tecavüzcülerine gözlerini kapatıp kadın düşmanlığının manevi zeminini dini söylemlerle meşrulaştırma çabası karşılığında maaş alan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın deprem, LGBTİQ+, kadın ve çocuk söylemlerine rağmen halen görevde kalması durumunda, sonraki konuşmasında halkı ellerinde meşalelerle meydanlarda cadı diye kadın yakmaya davet etmesi kimseyi şaşırtmamalıdır.

İzmir Barosu da açıklamasında "Asıl mücadele edilmesi gereken bu ayrımcı ve nefret dolu anlayıştır" diyerek nefret söylemlerine karşı yaptırımlar getirilmesi ve bu tür ifadelerin engellenmesi gerektiğini kaydetti.

 

CHP’li Gökçen’den zamanlama uyarısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de Erbaş’a tepki gösterenler arasındaydı. Gökçen, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında yapılan açıklamaya tepki göstererek "Böylesi bir sözün salgın döneminde ne kadar çok kişiyi hedef haline getireceğinin farkında olunmaması felaket. Ayrıştırıcı ve nefret suçlarına adeta gerekçe yaratan bu söylemi ve dini duyguları  kullanarak bunu yapanları kınıyorum" diye konuştu.

“Bilimsel bilgilerle hareket etmesini talep ediyoruz”

HIV üzerine çalışmalar yapan Pozitif Dayanışma Derneği de Erbaş’ın açıklamasının yanlış bilgiler içerdiği görüşünü aktararak "Kendisinin nefretle değil bilimsel, doğru ve güncel bilgilerle hareket etmesini talep ediyoruz" dedi.

Erbaş’ın açıklamasına LGBTİ+ derneklerinden de tepki

Erbaş'ın açıklamasına LGBTİ+ derneklerinden de tepki yükseldi.

Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden yapılan açıklamada "Bu söylemler, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekte ve aşağılamaktadır. Ayrıca HIV statüsü üzerinden kişilerin kriminalize edilmesini ve HIV fobik söylemleri nedeniyle Ali Erbaş’ı kınıyoruz!" denildi.

İHD’den suç duyurusu

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi Erbaş’a yönelik tepkisini bir adım ileri götürerek, Diyanet İşleri Başkanı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Derneğin açıklamasında nefret suçlarını, ayrımcılığı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemenin devletin görevi olduğu belirtilerek “Açıkça suç işleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden alınarak hakkında soruşturma başlatılması için gerekli tüm kurumları görevini yapmaya çağırıyoruz” denildi.

Açıklamada Erbaş’ın eşcinselleri daha önce de hedef alan açıklamalar yaptığı öne sürüldü.

Sosyal medyada Erbaş’ı eleştirenlerle destek verenler karşı karşıya

Erbaş’a yönelik suç duyurusu ve tepki açıklamalarının ardından sosyal medya üzerinden Erbaş’a destek amacıyla peş peşe açıklamalar gelmeye başladı.

Twitter’da "#AliErbasYalnizDegildir" adıyla açılan taga onbinlerce mesaj yazıldı.

Erbaş’ın açıklamalarına destek verenler medeni evliliğin eşcinseller için de yasal güvence altında olduğu Hollanda’ya atıf yaparak Erbaş’ı eleştirenlere yönelik #yallahhollanda’ya etiketini açarken buna cevaben Erbaş’ı eleştirenler de şeriat hükümlerinin geçerli olduğu Suudi Arabistan’a atıfla #yallaharabistan’a etiketini açtılar.

 

Erdoğan’ın yardımcılarından Erbaş’a destek

Erbaş’a destek sadece sosyal medyadan sınırlı kalmadı.

Devletin üst makamlarından da yapılan açıklamalarda Erbaş’a destek verildi.

Erbaş’a destek verenler arasında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun da vardı.

İbrahim Kalın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda  “Zamanı ve mekanı yaratan Allah’ın hükmüne dil uzatanlar bu dünyada da ahirette de hüsrandadır. İlahi hükmü dile getiren Ali Erbaş yalnız değildir" derken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Twitter paylaşımında şöyle bir açıklamada bulundu:

İnsana kainatta hak ettiği değeri göstererek, evvelimizi ve ahirimizi kul olmanın idrakiyle aydınlatan yüce dinimiz İslam'ın kaideleri, Ali Erbaş hocaya münasebetsizce saldıranların keyiflerine göre sorgulanacak kaideler değildir" sözlerini sarf etti.

mustafa şentop.jpg
Mustafa Şentop / Fotoğraf: AA

 

TBMM Başkanı Şentop’dan Erbaş’ı eleştiren Ankara Barosu’na tepki

TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından yapılan ve Ankara Barosu’nun Erbaş’ı eleştiren ifadeleri hedef alan açıklamada da Erbaş’a şu sözlerle destek verildi:

Diyanet İşleri Başkanımızın şahsına ve özellikle onun şahsı bahane edilerek İslam’a yapılmaya çalışılan saldırıyı şiddetle kınıyorum.Hukuk adına konuştuğunu iddia edenlerin, liyakat ve samimiyetten yoksunlukları apaçık ortadadır. Eleştiri hakkı hiçbir zaman hiç kimseye milletimizin inandığı değerleri kendi sığ zaviyesinden bile olsa tahfif ve tahkir etme hakkı vermez. Çağları aşan hakikatlere ve değerlere sahip olmakla daima iftihar ederiz.

Bakanlardan da Erbaş’a destek, Ankara Barosu’na kınama

Bu arada bakanlardan tarafından yapılan açıklamalarda da Erbaş’a destek verilirken, Ankara Barosu’na tepki gösterildi.

Adalet Bakanı Abdulhamid Gül, "Ankara Barosunun ifade ettiği hususların, köklü bir hukuk kurumuna yakışmadığını düşünüyor, açıklamayı esefle kınıyorum" derken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Twitter hesabından, "#AliErbaşyalnızdeğildir" başlıklı etiketle yaptığı paylaşımda şöyle konuştu:

Ali Erbaş hocamız çağları aydınlatan dinimiz İslam’ın hükümlerini dile getirdi. İslamla olan dertlerini Sn. Ali Erbaş  üzerinden görmeye çalışan bu ayak takımı iyi bilsin ki, ebedi yurdumuzun üstünde ezanlar dinmedikçe sizin hükmünüz olmayacak.#AliErbasyalnızdeğildir

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Alçak saldırıları kınıyorum” derken Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Erbaş’a destek açıklaması yayınladı.

Çelik, Ankara Barosu’nun açıklamasını "faşist ve terbiyesizlik" olarak niteledi.

Erbaş’ı eleştiren Ankara Barosu yöneticilerine suç duyurusu

Hükümetten de gelen açıklamaların ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Barosu yöneticileri hakkında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a yönelik açıklama nedeniyle soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada baro yöneticileri hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 216/3 maddesi kapsamında, halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan re'sen soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU