Alevi derneklerinden İBB broşüründeki dede görselini eleştirenlere tepki: Alevilerin görünür olmasından rahatsız olmak çağ dışı anlayıştır

Yapılan ortak açıklamada broşüründeki Alevi dedesinin görseline yer verilmesi nedeniyle İmamoğlu'nu eleştirenlere tepki gösterilerek, “Timsah gözyaşları ile ne Alevileri kandırabilir ne de galeyana getirebilirsiniz” denildi

İBB broşüründeki bu görsel tartışmalara neden oldu / Görsel: İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 23 Nisan için hazırladığı broşürde din ve vicdan özgürlüğü bölümünde yer alan görselde Müslüman, Hristiyan, Musevi din adamıyla birlikte Alevi dedesinin de görseline yer verilmesi kimi çevrelerin tepkisini çekmişti.

Bu çevreler, İmamoğlu’nun Aleviliği İslam dışı göstermeye çalışmakla suçlamıştı.

İmamoğlu’nu hedef alan bu eleştirilere Alevilerden tepki geldi.

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Garip Dede Cemevi Dedesi Celal Fırat, geçen pazar günü yapılan ortak açıklamaya Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin imza attığını ve açıklamanın 1000’e yakın cemevi yönetimini kapsadığını söyledi.

“Alevilerin görünür olmasından rahatsız olmak çağdışı anlayıştır”

Alevilerin görünür olmasından rahatsız olmanın çağdışı bir anlayış olduğunun belirtildiği açıklamada eleştirilerin yapıldığı kimi medya organları da eleştirilerek şöyle denildi:

Tüm bu tartışmalar her yönüyle Alevilerin gözlerinin önünde yaşanmaktadır. Özellikle medyanın tavrı; sağduyudan uzak, kutuplaştırıcı, toplumu kışkırtıcıdır.

Bugüne kadar her fırsatta Alevilere saldıranlar, bugün sanki Alevileri korumaya çalışıyormuş gibi bir izlenim verseler de aslında Aleviliğin sembollerini görmeye tahammül edemediklerini bir kez daha ortaya koyuyorlar.

Özellikle Aleviliği içeren bir resim üzerinden bunu araçsallaştırdıklarını, kendi politik ajandalarına hizmet etmek için kullandıklarını görüyoruz.

Öte yandan, bir kez daha medyanın aslında kendi dinamikleri ile hareket etmediğinin en büyük kanıtı olarak hepsinin tek bir ağızdan saldırıya geçmeleri ve aynı üslubu, aynı dili, aynı hazır materyali kullanmalarından anlayabiliyoruz.

Yüzlerce yıldır yaşadıklarımızın biriktiği bir hafızamız var ve “Biz dostu da, düşmanı da iyi biliriz.  Timsah gözyaşları ile ne Alevileri kandırabilir, ne de galeyana getirebilirsiniz. Bu kapıdan size iş çıkmaz! Başka kapıya!”

"Eşit yurttaşlık talebimizin görülmesi gerek"

Açıklamada Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerinin görülmesi gerektiği söylenerek, “Alevileri zaten yok sayan anlayışa karşı tekrar söylemek gereği duyuyoruz; Aleviler vardır ve bu toprakların kardeş diğer halkları ile birlikte bin yıllarca daha bu topraklarda kültürü ve inançları ile var olacaktır” denildi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU