Trump yazım hatası dolu paylaşımlarıyla basına saldırdı: “Hamberger” ve “Noble ödülleri”

ABD Başkanı, kendisinin yeme alışkanlıklarını ve televizyon haberlerine bağımlılığını ayrıntılarıyla veren habere çıkıştı

Trump'ın koronavirüse dair tepki çeken önerisinin ardından Beyaz Saray'daki günlük bilgilendirme toplantıları durdu (AP)

Donald Trump, gazetecileri "Noble ödüllerini" ellerinden almakla, medya kuruluşlarını da Rusya'nın ABD seçimlerine ve Trump'ın 2016 kampanyasına müdahalesini doğrulayan haberlerinden dolayı mahkemeye vermekle tehdit etti.

ABD Başkanı, günlük rutinine dair yapılan ve “şarlatanlık” diye nitelediği bir haberden dolayı The New York Times’a pazar günü Twitter'da öfke ve yazım hatalarıyla dolu paylaşımlarla çıkıştı. Gazete bahsi geçen haberinde, Trump’ın sabahlarını Fox News, CNN ve MSNBC izleyerek geçirdiğini ve genelde öğlene kadar Oval Office’e gitmediğini iddia etmişti.

Trump şu ifadeleri kullandı:

Sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar çalışıyorum, aylardır Ticaret Anlaşmaları, Ordunun Yeniden Yapılandırılması gibi konularla uğraştığım için (Comfort hastane gemisini tanıtmak dışında) Beyaz Saray'dan çıkmadım ve sonra başarısız @nytimes'ta hakkımda hiçbir şey bilmeyen üçüncü sınıf bir muhabir tarafından yazılmış, çalışma programıma ve yeme alışkanlıklarıma dair şarlatanca bir haber okuyorum.

Trump, “Sık sık gece geç saatlere kadar Oval Ofis'te oluyorum & yatak odamda öfkeyle hamberger yiyip diyet kola içiyorum. Benimle olanlar hep hayret ediyor. Küçük düşürücü ne var!” diye ekledi.

Michael Wolff'un 2018 tarihli “Ateş ve Öfke” (Fire and Fury) kitabında Trump'ın yeme alışkanlılarına dair bir hikaye yer alıyordu. NYT ise Trump'ın gününü patates kızartması ve diyet kolayla bitirdiğini yazdı. (Trump, hamburger kelimesini yanlış yazdığı tweet'i silip daha sonra tekrar paylaştı.)

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öfke patlaması, Trump’ın Amerikalılara koronavirüsü defetmeleri için vücutlarına dezenfektan enjekte edebileceklerine dair sunduğu önerisinin tepki çekmesinin ardından Beyaz Saray'daki koronavirüs brifinglerine başkanlık etmekten çekilmesi sonrasında yaşandı.

Trump ayrıca, Rus müdahalesi skandalının yanı sıra bu olayın akabinde yaşanan, Trump'ın kimi müttefiklerini de suçlamaların hedefi yapan ve hapse gönderen soruşturmaları haberleştiren muhabirlerin "tamamen hatalı olduğunun kanıtlandığını" ve "Noble ödüllerini, doğruyu yazan GERÇEK MUHABİRLERE & GAZETECİLERE" iade etmeleri gerektiğini söyledi.

Görünüşe bakılırsa Trump, Pulitzer ödülleriyle adını 4 kez yanlış yazdığı Nobel ödüllerini karıştırdı.

Trump şunları söyledi:

Komiteye çok kapsamlı bir liste verebilirim. Noble Komitesi, bilhassa sahtekarlıkla alındıkları göz önünde bulundurulduğunda bu ödülleri ne zaman geri İSTEYECEK? Muhabirler ve Ahmak-akım Medya gerçeği öteden beri biliyor... Bu korkunç adaletsizliği düzeltmek için Yalan Haber Organizasyonları da dahil olmak üzere hepsine karşı dava açılmalı. Çağrım tüm o büyük avukatlara, bir adım öne çıkacak var mı? Noble Komitesi ne zaman Harekete geçecek? Hızlı olsanız iyi olur!

ABD Başkanı'nın bu öfkeli çıkışı, cumartesi günü "Ahmak-akım Medya'nın düşmanca sorulardan başka bir şey sormadığını" iddia ettiği (ve görünüşe bakılırsa artık durdurduğu) günlük Beyaz Saray brifinginin ardından geldi. Söz konusu toplantıda Trump, Kovid-19 hastalarına vücutlarına dezenfektan enjekte etmeleri ya da ultraviyole ışığa maruz kalmaları önerisi hakkında cevap isteyen muhabirlere "zamana ya da çabaya değmeyecekleri" yanıtını vermişti.
 


Pandemi boyunca saatler süren günlük bilgilendirme toplantıları düzenleyen Trump, ölümcül olabilecek tavsiyesi nedeniyle muhtemelen soru bombardımanına tutulacağı için 24 Nisan'daki basın toplantısını aniden bitirmiş ve soru almayı reddetmişti.

New York Times geçen hafta yayımladığı bir haberinde, "Danışmanlarının söylediklerine göre Trump'ın birincil odağının, koronavirüs konusunda sergilediği performansının haber yayın organlarında nasıl değerlendirildiğini ve tarihin kendisini ne ölçüde suçlayacağını tespit etmek" olduğunu yazmıştı.

Gazete şu ifadeleri kullanmıştı:

Başkan, hangi kanalı açarsa açsın çok az müttefik görüyor. Eski can simidi Fox'a bile kendisini görülmek istediği şekilde resmetmedikleri için kızgın.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU