Nükleer güce sahip iki ülke arasında savaş mı çıkıyor?

Pakistan ile Hindistan arasındaki gerilim çatışmaya dönüştü. İki ülke birbirlerinin savaş uçaklarını düşürdü

Pakistan ile Hindistan arasında Cammu Keşmir'deki bombalı saldırı nedeniyle iki haftadır süren gerginlik, iki ülkenin karşılıklı savaş uçaklarını düşürmesiyle zirveye çıktı.

Hindistan kontrolündeki Keşmir'de 14 Şubat'taki bombalı saldırıda 44 asker hayatını kaybetti, 20 asker yaralandı. Yeni Delhi yönetimi saldırıyla ilgili Pakistan'ı suçladı. Saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı reddetti.

Hindistan da 26 Şubat'ta Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafındaki Ceyş-i Muhammed örgütüne ait kampa hava saldırısı düzenledi.

Pakistan Ulusal Komuta Otoritesi Hindistan hava saldırılarını görüşmek üzere toplandı. Pakistan Başbakanı Imran Khan, Hindistan’ın Pakistan’a yaptığı hava saldırılarına verilen karşılığı görüşmek üzere düzenlenen toplantıya başkanlık etti.
 


İki ülke arasındaki gerginlik bugün iyice tırmandı. Pakistan, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan'a ait iki savaş uçağını düşürdü.
 


Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Pakistan Hava Kuvvetleri’nin, hava sahasına giren Hint savaş uçaklarına engelleme yaptığını, Pakistan uçaklarının iki Hint uçağını vurduğunu, uçaklardan birinin Pakistan kontrolündeki bölgeye, diğerinin ise Hindistan kontrolündeki bölgeye düştüğünü bildirdi. Sözcü Gafur, Pakistan tarafına düşen uçağın bir pilotunun yakalandığını belirtti.

Düşürülen Hint savaş uçağının pilotunun sorgulanma görüntüleri de paylaşıldı.
 



Görüntüde gözleri kapalı ve yüzünde yaralanmalar olduğu görülen pilotun adını ve sicil numarasını söylediği duyuluyor. 

Hint medyası da Hindistan'ın Pakistan'a ait bir F-16 savaş uçağını düşürdüğünü iddia etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Havalimanları kapatıldı

Pakistan ile Hindistan, savaş uçaklarının düşmesiyle havada tırmanan gerilim üzerine çok sayıda havalimanının ulusal ve uluslararası uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

Pakistan'da Lahore, Multan, Faysalabad, Sialkot and İslamabad'daki havalimanları sivil ve ticari uçuşlara kapatıldı.

Hindistan tarafında ise Srinagar, Cammu, Leh, Çandigar ve Amritsar'daki havalimanlarında uçuşlar durduruldu.

Bölge basınında yer alan haberlerde, Pakistan ve Hindistan hava sahasını kullanacak sivil uçakların da ya çıkış havalimanlarına döndüğü ya da alternatif rota arayışında olduğu belirtildi.
 

DAHA FAZLA HABER OKU