Kurtulmuş: Küresel ekonomideki daralma Türkiye’yi etkileyecek ama bir avantajımız var

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Türkiye'nin ekonomik altyapısının diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi bir noktada olduğunu ve salgının ekonomik etkilerinden daha az etkileneceğini ifade etti

Fotoğraf: AA

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan ekonomik tedbirlere ilişkin Kanal 7'de katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin ilk andan itibaren tedbirlerini alan bir ülke olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, tüm bakanlıkların kendi alanlarında yoğun çalışmalar yaptığını ifade etti.

Son birkaç günlük verilerin beklendiği gibi geldiğini belirten Kurtulmuş, “Bundan sonra da inşallah birini plato yapması ve önümüzdeki süreçte özellikle bayrama kadar olan süreçte bu işin düşüşe doğru geçmesini sağlayacak bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

“Türkiye’de tek bir vaka bile gizlenmiyor”

Türkiye'nin virüsle bağlantılı ölüm sayılarını gizlediğine ilişkin yabancı basında çıkan haberlere ilişkin Kurtulmuş, Türkiye'de bir tek vakanın bile gizlenmediğini vurgulayarak "Bunlar herhalde kendi kafalarında, içlerinde, ruhlarında olan kirlilikleri ortaya döküyorlar" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, normalleşme süreci konusunda izlenecek yol haritasına ilişkin şunları kaydetti:

Burada asıl olan plato ve düşüşe doğru geçmeyi sağlamaktır. Ama bu şu demek değildir; eğer böyle olursa da her şey bitti, her şey eski günler gibi bir an evvel gelecek demek değildir. Yine tedbirle, yine adım adım, tedricen gerekli tedbirler hafifletilecek ve insanlarımız normal hayatlarına bir şekilde geri döneceklerdir.

“Türkiye olumsuz etkilenecek ama bir avantajı var”

Koronavirüs salgının dünya ekonomisine büyük darbe vurduğu ve bunun 2008’deki küresek finans krizinden çok daha derin olacağını belirten Kurtulmuş, yapılan tahminlere göre, dünya ekonomisinin 2020 yılında itibarıyla toplamda yüzde 4.5- 5.5 arasında bir küçülme, daralma içerisinde olacağının ifade etti.

Kurtulmuş, "Koronavirüs salgını sonrası ekonomideki daralma süreci Türkiye'yi de tabii ki etkileyecek ancak Türkiye'nin bir avantajı var; Türkiye kamu borçluluğu bakımından dünyadaki en avantajlı ülkelerden birisidir. Bizim borcumuz bu anlamda ciddi bir şekilde azalmış vaziyettedir" dedi. 

Türkiye'nin ekonomik altyapısının diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi bir noktada olduğunu anlatan Kurtulmuş, "Turizm altyapısını yok edecek ya da üretimi altyapısını, sanayi altyapısını ortadan kaldıracak bir gelişme olmadığı sürece Türkiye için bu iki sektördeki bu yıl oluşacak tablo geçici bir tablodur. Önümüzdeki yıl bunun çok daha ileri gideceğini düşünüyorum" diye konuştu. 

“Kamuoyunun beklentilerini karşılayan bir infaz düzenlemesi yapıldı”

İnfaz düzenlemesine yönelik muhalefetin tavrı hatırlatılarak "Yeni bir düzenleme olabilir mi infazla ilgili" şeklindeki bir soru üzerine ise Kurtulmuş, şunları söyledi:

Kamuoyunun beklentilerini büyük oranda karşılayacak bir düzenleme yapıldı. Tabii ki biz herkesi serbest bırakmak, herkesin salıverilmesini, tahliye edilmesini sağlamak gibi bir durumla karşı karşıya değiliz. Ama bu düzenlemenin içerisinde hakikaten reform niteliğinde uygulamalar da oldu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU