Bangsamoro geçiş hükümeti atandı... Moro Müslümanları özerk devletini kurdu

Filipinler'in güneyindeki Moro Müslümanlarına daha kapsamlı bir özerklik sağlanmasını öngören Bangsamoro Organik Yasası (BOL) referandumunun ardından Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte, bölgeyi yönetecek Bangsamoro Geçiş Otoritesi'nin üyelerini atadı

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte ve Bangsamoro Özerk Bölgesi Başbakanı Hacı Murad İbrahim (Fotoğraf: Twitter)

Filipinler'in güneyindeki Moro Müslümanlarına daha kapsamlı bir özerklik sağlanmasını öngören Bangsamoro Organik Yasası (BOL) referandumunun ardından Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte, bölgeyi yönetecek Bangsamoro Geçiş Otoritesi'nin (BTA) üyelerini atadı.

Başkent Manila'daki başkanlık sarayı Malacanang'da düzenlenen törende Bangsamoro Organik Yasası (BOL) Müslüman Mindanao Özerk Bölgesi (ARMM) yerine kurulan Müslüman Mindanao'da Bangsamoro Özerk Bölgesi'ni (BARMM) 3 yıl yönetecek geçiş hükümetinin 80 üyesi yemin etti.

Törende Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) lideri Hacı Murad İbrahim, Bangsamoro Özerk Bölgesi Başbakanı tayin edildi.

BTA'nın 80 üyesinin 41'i MİKC'den ve 39'u Filipinler hükümetinden seçildi.

Otorite üyeleri, 2022 yılına kadar bölgeyi yönetecek. Daha sonra BARMM bölgelerinde seçimler düzenlenecek.


Hacı Murad İbrahim: Baş düşmanımız yolsuzluk

Törende konuşan Hacı Murad İbrahim, Bangsamoro'da, barış sürecinde yeni bir sayfa açtıklarını belirtti. İbrahim, "Yaşam şeklimizin yansıması ve Bangsamoro'ya uygun bir hükümet için savaştık, kurban verdik ve mücadele ettik. Şimdi bu idari yapıyı, Bangsamoro'nun halklarının genel refahı için ilerleyici, duyarlı ve koruyucu hale getirmeliyiz. Referandumda 'evet' oyu kullanan herkesin bizden beklentileri yüksek. Beklentilerini karşılayabilen bir hükümeti hak ediyorlar. Başkanlık sarayında yaptığım yeminden sonra şimdi Allah önünde de yemin ediyorum ki Bangsamoro'ya en güzel şekilde hizmet edeceğim. Bizim için cihat yeni başlıyor, baş düşmanımız yolsuzluk. Mücadelenin kolay olan kısmını kazandık, iyi bir yönetim sağlayarak asıl zaferi ilan edeceğiz" diye konuştu.

Törende konuşan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte, BARMM'nin bir seçim vaadi değil, Filipinler'in ortak isteklerinin hayata geçirilmesi olduğunu söyledi.

Duterte "Tüm hayallerimizin tahakkuku ve on yıllardır kalkınmaya engel silahlı mücadelenin sonlandırılması olacak. Hükümetinize, Bangsamoro'da daha iyi bir idare ve kapsayıcı siyasi yetkileri sağlamak adına size teslim edilen tüm kaynakları kullanacağınızın garantisini veriyorum. Hukukun üstünlüğü, iyi yönetişim ve en kıymetli demokratik değerlerimiz doğrultusunda kurumsallaşmaya karşı yükümlülüğünüzü asla terk etmemenizi rica ediyorum." ifadesini kullandı.

Özerk Hükümet

Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin başkenti Cotabato şehri olacak. Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak İslam hukukuna ait hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek. Merkezi yönetim, Mindanao'daki idari yetkileri Bangsamoro Hükümetine devredecek.

Bangsamoro bölgesindeki iç sular, ulusal hükümet ile eş zamanlı idare edilecek. Özerk yönetim, enerji kaynaklarını çıkarıp yönetimini sağlayacak. Ayrıca, eski Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MUKC) ve MİKC savaşçıları kolluk kuvvetlerine katılabilecek.

DAHA FAZLA HABER OKU