Ilısu Barajı'nda elektrik üretecek 6 tribünden ilki dönmeye başladı

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) enerji üretimi hazırlıklarına başlanıldı

Ilısu Barajı'nda elektrik üretecek 6 tribünden ilki dönmeye başladı / Fotoğraf: AA

Geçen yıl temmuz ayında su tutma işlemine başlanan Ilısu Barajı'nda elektrik üretecek 6 tribünden ilk faaliyete girdi.  

Dicle Nehri üzerindeki en büyük hidroelektrik santrali olan barajda böylece elektrik üretimi başlamış oldu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, başta Diyarbakır, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illeri olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak Ilısu Barajı'nın Türkiye'nin 4'üncü büyük barajı olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, "Ilısu Barajı'nda su tutma işlemi 19 Temmuz 2019 tarihinde gerçekleşmiş olup, baraj gölü 115 metre yüksekliğe ve 7,9 milyar metreküp hacme ulaşmıştır. Türbinlerin kuru testleri tamamlanmış olup, 1. üniteden başlamak üzere ıslak testlere başlanılmıştır. TBMM’nin kuruluşu ile Türk halkının egemenliğini tüm dünyaya ilan etmesinin 100. yıl dönümü olan 23 Nisan 2020 tarihinde Ilısu Barajı ve HES Projesi'nde 6 türbinden birincisini devreye alma testlerinin en önemli kilometre taşı olarak ilk döndürülmesi yapılmıştır. Böylece enerji üretimine geçilmesi için son 10-15 günlük testlerin dönemine girilmiştir" denildi.

Tarihi yapılar taşınmıştı

Ilısu Baraj Gölü Projesi kapsamında Batman’ın Hasankeyf ilçesinde bulunan tarihi yapılar taşınmıştı.

Türkiye’de geçen sene ilk defa uygulanan projeyle Zeynel Bey Türbesi'nin, baraj gölü alanından çıkarılarak Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilmesinin ardından İmam Abdullah Türbesi ve zaviyesi, Süleyman Han Camisi'nin minaresi, taş kapı ve çeşme bölümü, Kızlar Camisi, Artuklu Hamamı, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Er-Rızk Camisi'nin minaresi de taşınmıştı. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU