297 gündür ölüm orucunda olan Mustafa Koçak hayatını kaybetti

Mustafa Koçak'ın ailesi, dün yaptıkları telefon görüşmesini yayınlamıştı. Koçak, telefonda ailesine "Belki pazar günü telefon görüşüne çıkamam. Nefes alamıyorum" demişti

Fotoğraf: Twitter

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldıktan sonra adil yargılanma talebiyle ölüm orucuna başlayan Mustafa Koçak, eyleminin 297. gününde hayatını kaybetti. Koçak, bu ay ölüm orucunda hayatını kaybeden ikinci kişi oldu. Grup Yorum üyesi Helin Bölek,  3 Nisan'da  ölüm orucunun 288. gününde hayatını kaybetmişti. Bölek, Grup Yorum'a yönelik konser yasaklarının kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevini ölüm orucuna çevirmişti. Bir diğer Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek de ölüm orucu eylemi yapıyor. Gökçek, eyleminin 312. gününde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mustafa Koçak'ın hayatını kaybettiğini Halkın Hukuk Bürosu duyurdu. Halkın Hukuk Bürosu'ndan yapılan açıklamada müvekkilleri Koçak’ın kendisine ağır işkence altında imzalatılan gizli tanık ifadelerini kabul etmediği için ölüm orucuna başladığı ifade edildi. 

Halkın Hukuk Bürosu'nun Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Egemenler, onu bir tanıklarına 'Beyanlarım yalandı, bana işkenceyle yalan ifadeler imzalattılar' sözünü söyletmemek için katletti. Cinayet işlediler" ifadeleri yer aldı.


Halkın Hukuk Bürosu, ölüm orucundaki diğer müvekkilleri ve avukatları da hatırlatarak, "Bir kez daha sesleniyoruz, müvekkillerimiz İbrahim Gökçek, Didem Akman ve Özgür Karakaya'yı yaşatmak için arkadaşlarımız Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal'ı yaşatmak için taleplerini kabul edin" dedi.

"Nefes alamıyorum"

Mustafa Koçak'ın ailesi, dün yaptıkları telefon görüşmesini yayınlamıştı. Koçak, telefonda ailesine "Belki pazar günü telefon görüşüne çıkamam. Nefes alamıyorum" demişti.

Savcı Kiraz cinayetinden 42 yıl ceza aldı

Mustafa Koçak, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi’nde görev yapan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın 31 Mart 2015'te makam odasında DHKP/C üyelerince rehin alınarak şehit edilmesine ilişkin davada 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yerel mahkeme Koçak’ın "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, savcı Kiraz'ın şehit edilmesiyle ilgili, ayrıca "kasten öldürmeye yardım" suçundan 27 yıl, "kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 12 yıl ve "Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet" suçundan da 3 yıl hapis ile cezalandırılmasına karar vermişti.

Ceza indirimi uygulanmadı

Davanın gerekçeli kararında, DHKP/C üyesi Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından gerçekleştirilen Savcı Kiraz'ın şehit edilmesi eyleminde kullanılan silahı sanık Murat Canım'ın örgütsel amaçlarla temin ederek sanık Mustafa Koçak'a verdiği belirtilmişti. Kararda, Koçak'ın da silahı eylemcilerden Şafak Yayla'ya teslim ettiği anlatılmıştı.

Gerekçeli kararda, sanık Mustafa Koçak hakkında yargılama sürecindeki olumsuz tutum ve davranışları ile pişmanlık duymaması nedeniyle ceza indirimi uygulanmadığı kaydedilmişti.


Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU