Akif Beki: Arabistan iki vatandaşımızı haksız tutuklasa, İstanbul’da sokaktan Arap mı toplayacak polis?

Karar yazarı Akif Beki, Independent Türkçe’ye BTK tarafından getirilen erişim engeli kararını eleştirdi

Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını da yapan Karar yazarı Akif Beki, aralarında sitemiz Independent Türkçe’nin de bulunduğu internet sitelerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişim engeli getirilmesini eleştirdi ve sordu:

Arabistan iki vatandaşımızı haksız tutuklasa, İstanbul’da sokaktan Arap mı toplayacak polis?

Dünya çapında milyonlarca okuyucuya sahip Birleşik Krallık merkezli saygın medya kuruluşlarından The Independent gazetesinin Türkçe yayın haklarını elinde bulunduran Independent Türkçe haber sitemize BTK tarafından erişim engeli getirilmiş, mahkeme kararı daha sonra çıkmıştı.

Independent Türkçe, mahkeme kararının ardından başvuru sürecini işletmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak, “independentturkish.com”a erişim engeli sürüyor.

Karar yazarı Akif Beki, Suudi Arabistan tarafından TRT Arapça ve Anadolu Ajansı sitelerine erişim yasağı getirilmesini hatırlatarak sitemize getirilen erişim engeli kararını “Ben de, bu misillemenin hangi kanuni yetkiyle yapıldığına odaklanmak isterim. Ve hangi demokratik hukuk devleti anlayışıyla...” sözleriyle eleştirdi.

“Biz hukukun üstünlüğüne dayalı bir demokrasiyiz”

Suudi Arabistan’a yönelik olarak, “Öyle ya, muhatabımız çadır devleti olabilir, aşiret ve kabile kanunlarıyla davranabilir...” ifadelerini kullanan Beki, “Fakat biz hukukun üstünlüğüne dayalı bir demokrasiyiz. Elimizi bağlayan özgürlük kanunları var” dedi.

Beki’nin “O siteler misilleme hukukuyla mı kapatıldı?” başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümü aynen şöyle:

Dünya medyasında çıkan haberler derlenmiş, istisnasız hepsi şöyle yansıtıyor: O Türkçe siteler Suudilere missilleme olarak kapatıldı...
Suudiler, TRT Arapça’yla Anadolu Ajansı sitelerine erişim yasağı getirmişlerdi. 
Ankara da Arabistan ve Emirlikler’in resmi ajanslarını kapatmakla sınırlamamış misillemeyi. Ne var ne yoksa, Suudi ve Emirlik sermayeli bütün siteleri bir seferde yasaklayarak cevap vermiş.
Devletimizin azametiyle, büyüklüğüyle orantılı bir güç gösterisi olsun, gazabımızın şiddetini görsünler diye sanırım.
Independent Türkçe dahil, 12’den fazla siteye erişim engellenmişti.
Independent Türkçe, Rus sahipliğine geçmiş bir İngiliz medya grubuna ait. Ama yüzde 30’una Suudiler ortak edilmiş. Hedefe oradan girdiği anlaşılıyor. Kanuna aykırı içerik yayımlamaktan, kendisi bir yanlış yaptığından değil.
İngiliz medyası, ‘güçleri ancak sitelere yasak koymaya yetiyor’ diye savaşın taraflarıyla kafa bulmamış, hayır. 
Kısasa kısas, dişe diş, siteye karşılık site kurallarıyla yürütülen bir savaşın ortasında Indepent Türkçe’nin nasıl kaldığına odaklanmışlar.
Ben de, bu misillemenin hangi kanuni yetkiyle yapıldığına odaklanmak isterim. Ve hangi demokratik hukuk devleti anlayışıyla...
Öyle ya, muhatabımız çadır devleti olabilir, aşiret ve kabile kanunlarıyla davranabilir...
Suudiler, hukuksuz bir şekilde sitelerimizi kapatabilir. ‘Biz yaptık oldu’ diyebilirler...
Fakat biz hukukun üstünlüğüne dayalı bir demokrasiyiz. Elimizi bağlayan özgürlük kanunları var.
Aynı yöntemle missillemede bulunabilir miyiz? Çadır devletiyle çadır devleti olabilir miyiz? Farkımız nereden belli olacak?
Karşılıksız ve yanlarına bırakmama duruşumuz, sırf missilleme için bulduğumuz bütün siteleri toptan yasaklamayı meşrulaştırır mı? Bir cevap verme gereği duymamız, bunu haklılaştırır mı?
Önce BTK, idari kararla engel koyuyor. Mahkeme kararı sonra geliyor. Yani istim arkadan yetiştiriliyor.
BTK’ya erişim engeli yetkisi, böyle kullansın diye mi verilmişti? Mahkemeden  karar çıkartılana dek telafisi imkansız zararlar oluşturabilecek içeriklere anında müdahale için değil miydi o?
Süresinde mahkemeye onaylatma şartıyla tabii...
Oysa, mahkeme kararından sonra bile hala neye dayanılarak kapatıldıklarını bilmiyorlar. Independent Türkçe yöneticisi Nevzat Çiçek yazdı.
Bilinen tek gerekçe misilleme. O da BTK’ın re’sen müdahale, mahkemenin de yasaklama kararı için gösterebileceği bir yasal dayanak değil.
Misillemeyi 24 saat geciktirmekte, kişi haklarının ihlali ve kamu düzeninin bozulması açısından nasıl bir sakınca görüldü mesela?
Kanun düzeni, keyfiliğe müsaade etmez...
Maazallah yarın Arabistan iki vatandaşımızı haksız tutuklasa, İstanbul’da sokaktan Arap mı toplayacak polis?

15 Nisan 2019'da yayın hayatına başladık

Geçen yıl yayın hayatına başlayan ve editoryal bağımsızlığa sahip olan Independent Türkçe, Rus işadamı Alexander Lebedev’in sahibi olduğu Independent Digital News &Media Limited (IDML) ile Suudi Arabistan Araştırma ve Pazarlama Grubu (SRMG) bünyesinde bulunan Media Arabia arasında imzalanan lisans anlaşması çerçevesinde yayın faaliyetini sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, Karar

DAHA FAZLA HABER OKU