Çin ve Güney Kore, Kuzey Kore liderinin ağır hasta olduğu iddiasını şüpheyle karşıladı

Güney Kore merkezli bir haber sitesi Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kalp ameliyatı geçirdiğini öne sürdü

Kim Jong-un 11 Nisan'dan bu yana kamuoyu önüne çıkmadı (Reuters)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kalp ameliyatı olduğu yönündeki söylentiler nedeniyle Çin ve Güney Kore'den açıklamalar geldi.

Güney Kore'nin başkenti Seul merkezli bir internet sitesi olan Daily NK'nın haberinde, 10 gün boyunca kamuoyunun önüne çıkmayan Kim'in bu ay gerçekleştirilen ameliyat sonrası özel bir villada tedavi edildiği ileri sürüldü. 

CNN'e konuşan adı açıklanmayan ABD'li bir yetkiliyse ABD yönetiminin Kim'in sağlığının "ciddi tehlikede" olduğu yönündeki "istihbaratı takip ettiğini" iddia etti.

Ancak Beyaz Saray ya da ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daily NK sitesinin haberinde Kim-Jong-un'un Kumgang Dağı yakınlarındaki bir villada tedavi edilmekte olduğu, Kuzey Kore liderinin sağlık durumunun son aylarda aşırı sigara kullanımı, fazla çalışma ve obezite nedeniyle kötüleştiği iddia edildi.

Siteye konuşan adı açıklanmayan kaynak "Benim bilgime göre Kim, geçen ağustostan beri kardiyovasküler sorunlarla boğuşuyordu ancak Paektu Dağı'na yaptığı ziyaretler sonrası durumu kötüleşti" ifadelerini kullandı.

Sitenin haberinde Kim'in 11 Nisan'da Kuzey Kore İşçi Partisi'nin politbüro toplantısına katıldıktan sonra hastaneye kaldırıldığı öne sürüldü.

Güney Kore Devlet Başkanlığı: Söylentileri doğrulayacak bulgu yok

Ancak Güney Kore Devlet Başkanlığı sözcüsü Kang Min-seok "Kim Jong-un'un sağlık durumuna ilişkin söylentileri doğrulayacak" bulgu olmadığını ve şu anda Kuzey Kore içinde "alışılmadık bir gelişme" tespit etmediklerini söyledi.

Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada Kim'in Pyongyang dışında bilinmeyen bir yerde yakın çevresindekilerle birlikte kaldığının düşünüldüğü ifade edilse de Kim'in devlet işleriyle normal şekilde ilgilenmeyi sürdürüyor gibi göründüğü belirtildi.

Güney Kore'nin Yonhap haber ajansına konuşan adı açıklanmayan bir hükümet yetkilisiyse Kuzey Kore lideri Kim'in "ağır hasta" olduğu iddiasının "gerçek olmadığını" söyledi.

Associated Press'in aktardığına göre ise Güney Koreli muhafazakar milletvekili ve Ulusal Meclis'in Dış İlişkiler ve Birleşme Komitesi Başkanı Yoon Sang-hyun hükümet dışı belirsiz kaynakların Kim'in kardiyovasküler sorunları nedeniyle ameliyat olduğunu kendisine söylediğini ifade etti.

Ancak Güney Kore Ulusal İsithbarat Servisi'nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliyse Kim'in ameliyat olduğunu doğrulayamadıklarını belirtti.

Çin'den de açıklama geldi

Çin Komünist Partisi'nin Kuzey Kore'yle ilgilenen uluslararası irtibat biriminden bir yetkili de Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Kim'in ağır hasta olduğuna inanmak için sebep bulunmadığını söyledi.

AFP'nin aktardığına göre Çin Dışişleri Sözcüsü Geng Shuang da söz konusu haberin kaynağının bilinmediğini belirterek "Çin ve Kuzey Kore dağ ve nehirlerle birbirine bağlı iki dost komşudur" ifadelerini kullandı.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoşihide Suga da hükümetinin konuyu takip ettiğini açıkladı.

Benzer iddialar daha önce de gündeme gelmişti

Kim'in sağlık durumuyla ilgili spakülasyonlar 15 Nisan'da büyükbababası ve ülkenin kurucusu Kim Il-sung'un doğumgünü için yapılan etkinliklere katılmaması üzerine büyümüştü.

Bazı gözlemcilerse Kim'in Kovid-19'a karşı tedbir amacıyla halk arasındaki görünümünü azlatmış olabileceğini ifade etti. Kuzey Kore ülkede şu ana kadar tek bir Kovid-19 vakası bulunmadığını açıklamıştı.

Daha önce de Kim Jong-un'un kamusal alanda görünmemesi sağlık durumuyla ilgili spekülasyonlara yol açmıştı.

2014'te 6 hafta gözlerden uzak kaldıktan sonra bir baston kullanarak ortaya çıkmıştı. Güney Kore istihbaratı Kim'in ayak bileğindeki bir kisti aldırmak için ameliyat olduğunu açıklamıştı.

Kuzey Kore resmi medyasıysa Kim'in "rahatsız edici fiziksel bir sorundan" muzdarip olduğunu duyurmuştu.

38 North adlı araştırma sitesinden Martyn Williams da konuyla ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Kimse Kuzey Kore içinde ne olduğunu bilmiyor. Kim'in babası Kim Jong-il açıklandığından önce hayatını kaybetmişti ve bu herkesi şoke etmişti. Kim Jong-un daha önce de "kayboldu" ve her zaman ortaya çıktı. Yine de bu haftaki yokluğu dikkat çekici.

 

AFP, AP, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU