Trump kendisini eleştiren basın mensuplarıyla tartıştı: "Sesini alçalt", "Zavallısınız"

ABD Başkanı Donald Trump pazar günkü Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü basın toplantısında basın mensuplarıyla sert tartışmalara girdi

Trump pazar günkü basın toplantısında koronavirüsle ilgili politikasını eleştiren CNN ve CBS muhabirleriyle tartıştı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump pazar günkü Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nün Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında muhabirlerle sert tartışmalara girdi.

Toplantıda CBS News'un Beyaz Saray muhabiri Weijia Jiang, Trump'a koronavirüs hakkında neden Amerikalıları daha erken uyarmadığını sordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jiang basın toplantısında önce Trump'ın perşembe günkü basın toplantısında sarf ettiği  "Bize bu (koronavirüs) daha önce söylenmeliydi. Bu yüzden kızgındım. Bize daha erken söylenmeliydi. Çok daha önce. Bunun yaşandığı biliniyordu ancak bunun hakkında konuşmak istemediler" sözlerini hatırlattı.

Ardından muhabir "Birçok Amerikalı sizden aynı şeyi bekliyordu. Sizden binlerce kişiyle miting yapmanız yerine şubat ayı boyunca bir orman yangını gibi yayılan virüs konusunda uyarı yapmanızı bekliyordu. Neden onları uyarmak için bu kadar uzun süre beklediniz ve neden 16 Mart'a kadar sosyal mesafe uygulamadınız?" ifadelerini kullandı.

Trump önce muhabire nerede çalıştığnıı sordu ardından da Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüsün küresel bir sağlık krizi olduğu açıklaması sonrası şubat başında Çin'e seyahat kısıtlaması koyduğundan bahsederek kendini savunmaya çalıştı.

ABD Başkanı "Eğer Çin'le (seyahati) engelleme konusunda yaptıklarıma bakarsanız..." derken muhabir araya girerek "Çin vatandaşları. Çin'den gelen Amerikalılar engellenmedi" dedi.

Trump muhabire "Sakin ol. Rahatla" yanıtı verip herkesin Çin vatandaşlarının ülkeye girişinin yasaklama çabasına "hayran kaldığını" söyleyerek erken davrandığını vurguladı.

Jiang ise "Siz Başkan'sınız. Ve halkı virüsün bu kadar hızla yayılacağı konusunda uyarmadınız. Yasağı uygulamaya koyduğunuzda virüs çoktan buradaydı" dedi.
 


Trump ise seyahat kısıtlamalarını ilan ettiğinde ABD'de çok az vaka olduğunu söyleyerek muhabire konuyu düzgünce araştırmasını tavsiye etti.

"Yasağı uygulamaya koyduğumda ABD'de kaç vaka vardı?" diye soran Trump'a muhabir yanıt vermek isteyince Başkan'ın yanıtı "Lütfen sesini alçalt, sesini alçalt" oldu.

Trump sözlerini "ABD'de kaç ölüm olmuştu ve ben ülkeyi kapattım? Sanırım hiç ölüm olmamıştı o sırada. Sen 'İyi kararınız için teşekkür ederim' demelisin" diye sürdürdü.

"Zavallısınız"

Trump basın toplantısında CNN muhabiri Jeremy Diamond'la da tartıştı.

Diamond, ülkede 22 milyon kişinin işsiz kaldığı ve on binlerce kişinin Kovid-19'dan öldüğü sırada neden kendisini ve yönetimini öven videolar gösterdiğini sordu.

Vdieolarda kendini değil bu konuda çalışanları övdüğünü savunan Trump tartışmanın sürmesi üzerine muhabiri "beyinsiz" diye niteledi.

Diamond'ın Çin lideri Şi Cinping'in koronavirüsle mücadelesini övdüğünü hatırlatarak "Devlet Başkanı Şi tarafından oyuna mı getirildiniz?" diye sorması üzerine Trump, "Siz CNN'dekiler çok zavallısınız. Bu yüzden reytingleriniz bu kadar az. Zavallısınız. Reytingleriniz berbat. Gerçek haberlere geri dönmelisiniz" ifadelerini kullandı.

 

Guardian, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU