Walt Disney toplam işgücünün neredeyse yarısına maaş ödemeyi kesiyor

100 bin personelini ücretsiz izne çıkarmayı planlayan Walt Disney’in bu kararı, ABD ve Avrupa’yı kapsıyor

Fotoğraf: Reuters

Dünyanın en köklü animasyon şirketi Walt Disney, bu haftadan itibaren 100 bin çalışanına maaş vermeyi kesiyor. Bu, şirketin toplam işgücünün neredeyse yarısı. 

Financial Times’tan Anna Nicolaou ve Alex Barker’ın haberine göre Avrupa ve ABD’deki tema parkları ve otellerini beş haftadır kapalı tutan şirketin bu kararı, ayda 500 milyon dolar “tasarruf” sağlayacak. 

Hisseleri yüzde 25 düştü

Ücretsiz izne çıkarılan çalışanların sağlık sigortaları devam edecek. Şirketten çalışanlarına yapılan açıklamada 19 Nisan’dan itibaren, ABD’nin 2 trilyon dolarlık teşvik paketi içerisinde yer alan “haftalık 600 dolar federal desteğe” başvurmaları söylendi. 

70 bin Disney çalışanına ev sahiliği yapan Orlando kentinin bağlı olduğu Florida eyaletinin haftalık işsizlik ödeneyi 275 dolar. 12 hafta sürecek destek, tüm ülkedeki eyaletlere kıyasla en düşük seviyede. 

Geçen yıl eğlence parkları ve ticari ürünlerinden 7 milyar dolarlık operasyon geliri elde eden Walt Disney’in hisseleri, salgının patlak vermesinden bu yana yüzde 25 oranında düştü. 

Paris’e 8 bin kişi alınacaktı 

Paris’teki Disneyland çalışan 17 bin kişinin çoğu da maaşını alamayacak. Çalışanlar, işini kaybeden herkesin maaşlarının yüzde 84’ünü karşılayacağını duyuran Fransa’da “kısmi aktivite şemasına”, yani çalışma saatlerinin düşürülmesini ya da işten çıkarmaları kapsayan programa geçirilecek. 

Disneyland Paris şubatta, Marvel, Frozen ve Star Wars temalı yeni alanları için 31 hektara 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını ve 2020’de 8 bin kişiyi işe alacağını duyurmuştu. Tema parkı personelinin yüzde 13’ünü parkın kurulduğu 1992’den bu yana çalışıyor. 

“Yeterli paraları var ama gelecekten endişeliler” 

Uzmanlara göre Mickey Mouse’un yaratıcısının aldığı karar, NBCUniversal ve Warner Media gibi diğer tema park sahiplerinin aldığı önlemlerden çok daha sert. 

Temmuz vadeli 1,5 milyar dolarlık kâr payı ve yönetime prim dağıtımı planında bir değişikliğe gitmeyen Walt Disney, geçen aylarda kredi yapılandırmasına gitmiş ve bu, şirkete 20 milyar dolar nakit olarak geri dönmüştü. 

Finansal danışmanlık firması BTIG’nin analistlerinden Rich Greenfield, Walt Disney’in maaşları karşılayabilecek gücünün olduğunu ancak çok daha uzun süre kapalı kalacaklarını öngörüyor olabildiklerini söyledi. 

Walt Disney’in Yönetim Kurulu Başkanı Bob Iger, yıllık maaşından 3 milyon dolarlık bölümü almayacağını açıklarken, CEO Bob Chapek ise bu rakamı 1,2 milyon dolar olarak açıklamıştı. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU