Birleşik Krallık'ta yapılan en geniş kapsamlı Kovid-19 araştırması: Yaşın ardından en büyük risk faktörü şişmanlık

Yapılan bilimsel araştırma, aşırı kilolu Kovid-19 hastalarının hastaneye yatma ve hastalığı yaşamlarını tehdit edici derecede ağır geçirme riskinin daha fazla olduğunu ortaya koydu

Birleşik Krallık'ta 16 binden fazla kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti (AFP)

Birleşik Krallık'tan bilim insanları yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) bulaşması sonucu hastaların hastaneye yatmasında kişinin yaşı sonrası "tek başına en büyük risk faktörünün" obezite olduğunu açıkladı.

Birleşik Krallık'ta şu anda her 10 kişiden 6'sı fazla kilolu kabul ediliyor. Bu da bu kişilerin Kovid-19'u daha ölümcül şekilde geçirme riski taşıdığı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


The Telegraph'ın haberine göre, Edinburgh, Liverpool ve Londra Imperial College Üniversiteleri'nden araştırmacılar Birleşik Krallık genelinde 177 hastanede yatan 15 bin 100 Kovid-19 hastasını inceledi ve bulgularını virüsün ilk ortaya çıktığı Çin'deki araştırmalarla karşılaştırdı.

Bilim insanları ülke genelinde bu konuda yapılan en geniş kapsamlı araştırmada, yaş, cinsiyet ve hastaların daha önceden sahip olduğu hastalıklar gibi faktörlerin yeni koronavirüse karşı daha hassas olup olmadıklarını etkilemediğini belirlemeye çalıştı.

Araştırma sonucunda obezite ve aşırı kilonun hastaların Kovid-19 hastalığını daha ağır şekilde geçirmesine yol açtığı belirtildi.

Araştırmayı Edinburgh Üniveristesi'nden Profesör Kenny Baillie ve Liverpool Üniversitesi'nden Profesör Calum Semple ile birlikte yöneten Imperial College Üniversitesi Profesörü Peter Openshaw, iç organlar etrafındaki yağ fazlalığının Kovid-19'un neden olduğu "sitokin fırtınası sendorumuna" ek yaptığını söyledi.

Sitokin fırtınası sendromu vücudun virüsle mücadele etmek için çok fazla proteini serbest bırakmasına deniyor.

Araştırmanın bulguları Birleşik Krallık'ta yaşayanlar içinde endişe verici zira ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 30'u obez olarak kabul ediliyor. Yetişkinlerin yüzde 60'ı ise fazla kilolu sınıflandırmasına giriyor.

Daha önce yapılan çalışmalar obez kişilerin daha ciddi komplikasyonlar geliştirebileceği ya da grip gibi enfeksiyonlardan yaşamını yitirebileceğini ortaya koymuştu.

Fransa'nın baş epidemiyoloğu Profesör Jean-François Delfraissy de fazla kilolu olmanınn koronavirüs hastaları için yüksek risk teşkil ettiğini söylemişti.

Profesör Delfraissy, özellikle yüksek obezite oranına sahip ABD'nin tehlikede olduğunu belirtmişti.

Delfraissy, Franceinfo radyosuna yaptığı açıklamada "Virüs çok kötü. Gençleri özellikle de genç obezleri vurabilir. Fazla kilosu olanlar gerçekten dikkatli olmalı" demişti.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre ABD'deki yetişkinlerin yüzde 42,4'ü obez. Çocuklardaysa bu oran yüzde 18,5 düzeyinde.

ABD'de yapılan bir başka bilimsel çalışmada da New York'taki 4 binden fazla Kovid-19 hastası incelenmişti.

Araştımanın bulgularına göre 65 yaş üstü olmak veya obezlik Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılmada en büyük risk faktörü olarak nitelenmişti.

Araştırmaya göre mart ayından 2 Nisan'a kadar 60 yaş altı obez hastaların diğerlerine göre 2 katı oranda daha ağır belirtilerle hastaneye yatırıldığı belirtilmişti.

 

Telegraph, Dailymail, Express

DAHA FAZLA HABER OKU