Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, koronavirüs tedbirlerini protesto eden ve darbe çağrısı yapan eyleme katıldı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yeni tip koroanvirüse karşı alınan önlemlerin protesto edildiği gösteriye katıldı

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro Kovid-19'u daha önce "küçük bir grip" diye nitelemişti (AP)

Kovid-19 pandemisi sırasında Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yine sokağa çıktı.

Aşırı sağcı lider bu kez eyalet valilerinin pandemide evde kalınması için uyguladığı tedbirleri protesto eden ve darbe çağrısı yapan yüzlerce kişinin katıldığı eylemde boy gösterdi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brezilya Silahlı Kuvvetler Günü'nde başkent Brasilia'daki ordu karargahı önünde toplanan yaklaşık 600 kişi koronavirüs pandemisinde ordunun devreye girmesini ve Bolsonaro'nun aksine sosyal izolasyon önlemlerine destek veren Yüksek Mahkeme ile Kongre'nin kapatılmasını istedi.

Bazı eylemciler "Bolsonaro ile askeri müdahale" dövizleri taşıdı.

Bolsonaro bir kamyonet üzerinden yaptığı konuşmada "Buradayım çünkü size inanıyorum. Siz de buradasınız çünkü Brezilya'ya inanıyorsunuz" dedi.

Eylemcilerin darbe çağrılarına yorum yapmayan Bolsonaro sözlerini şöyle sürdürdü:

Ülkeniz için mücadele etmelisiniz. Devlet Başkanı'nıza gerekeni yapması konusunda güvenin. Böylece demokrasiyi ve bizim için en önemli şey olan özgürlüğü garanti edebiliriz.

Eylemcilerin çoğunun ve Bolsonaro'nun ağız maskesi takmadığı, aşırı sağcı liderin sıklıkla öksürdüğü gözlendi.

Bolsonaro daha önce savunma bakanlığından ülkede 1964 ile 1985 yılları arasındaki askeri diktatörlüğü anacak etkinlikler düzenlemesini istemiş ayrıca 1964 askeri darbesi hakkında okul müfredatlarının değiştirilmesini savunmuştu.

Bolsonaro'ya siyasi kesimlerden de tepki gecikmedi.

Brezilya Barolar Birliği Başkanı Felipe Santa Cruz, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Devlet Başkanı geri dönüşü olmayan noktayı geçti. Demokratların özgürlük adı verilen daha yüksek iyilik için zorlukların ve anlaşmazlıkların üstesinden gelerek birleşme zamanı" dedi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı  Luís Roberto Barroso da  Twitter üzerinden eylemcileri eleştirdi.

"30 yıllık demokrasiden sonra askeri rejimin geri dönmesini için yapılan eylemleri görmek korkutucu" yorumunu yaptı.

Eski asker Bolsonaro ülkenin en kalabalık eyaletleri Sao Paulo ve Rio de Janerio'nunkiler de dahil bazı eyalet valillerinin uyguladığı kısmi koronavirüs tedbirlerini bir süredir eleştiriyor. Bu iki eyalet son olarak tedbirleri uzatmaya karar vermişti.

Cuma günü kendisini eleştiren sağlık bakanı Luiz Henrique Mandetta'yı da kovan Bolsonaro önlemlerin ekonomiye zarar verdiğini savunuyor.

200 milyondan fazla nüfusa sahip Brezilya'da pazar günü itibarıyla 38 binden fazla Kovid-19 vakası bulunuyor. Ülkede 2 bin 400'den fazla kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.

Ülkede cumartesi günü yapılan bir ankete göre Brezilyalılar'ın çoğunluğu ekonomiye etkisine rağmen tecrit önlemlerini destekliyor.

 

AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU