ABD'de koronavirüs desteği: Çoğu yurttaşa mütevazı yardım, milyonerlere milyon dolarlar

"Birisi, muhtemelen Trump ailesi de dahil olmak üzere imtiyaz sahibi ultra-zenginleri ödüllendirmek için bu acil sağlık durumunu yanlış bir şekilde fırsata dönüştürdü"

Koronavirus Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik (CARES) Yasası, Cumhuriyetçiler ultra-zenginler için gizli vergi indirimleri getirmekle suçlanırken artan düzeyde eleştiriyle karşı karşıya (AFP)

Milyonlarca Amerikalı banka hesaplarında bin 200 dolarlık (yaklaşık 8 bin TL) çeklerle uyanırken ülkenin en zengin vergi mükelleflerinin bazıları da biraz yardım aldıklarını fark etti. Net konuşmak gerekirse her biri için yaklaşık 1.7 milyon dolar (yaklaşık 12 milyon TL).

Ülke genelinde yaklaşık 43 bin milyoner, Cumhuriyetçilerin 2017 tarihli vergi yasası revizyonundan uyarlanan ve bazı işletme sahiplerinin ticari olmayan gelirlerinde kesinti limitlerini geçici olarak askıya alarak vergi yükümlülüklerini önemli ölçüde azaltmalarına olanak veren yasal boşluktan yararlanarak yakın zamanda kara geçecek.

Ortak Vergilendirme Komisyonu tarafından yayımlanan rapora göre yasal boşluk 2.2 trilyon dolarlık (yaklaşık 15 trilyon TL) kapsamlı Koronavirus Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik (CARES) Yasası'nın hükümleri arasına dahil edildi. Raporu düzenleyen Demokratlar, rapor yayımlandığından bu yana Cumhuriyetçileri “muhtemelen Trump ailesi de dahil olmak üzere ultra-zengin imtiyaz sahiplerini ödüllendirmek için bu acil sağlık durumunu yanlış bir şekilde fırsata çevirmekle" suçluyor ve vergi indiriminin derhal yürürlükten kaldırılmasını talep ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortak Vergilendirme Komisyonu “yasanın yardımlarının" şaşkınlık yaratan "yüzde 82'sinin yılda 1 milyon dolardan (yaklaşık 7 milyon TL) fazla kazanan 43 bin kadar vergi mükellefine gittiğini” belirtti. Yasal boşluktan yararlanabilen 43 bin vergi mükellefi, komisyonun hesaplamalarıyla teyit edilen ve ilk olarak Forbes tarafından bildirilen yaklaşık 1,7 milyon dolarlık beklenmedik bir meblağ alacak.

Bu esnada, yılda 1 milyon dolardan fazla kazanan zengin Amerikalılardan bazıları 1.7 milyon dolardan çok daha fazlasını alabilir, çünkü yasaya göre hüküm geriye dönük işletilip “2018 ve 2019'daki kayıplar son beş yıla karşı 'vergilendirilebilir gelirden düşülebilir'”.

Senatör Sheldon Whitehouse'la (D-RI) birlikte raporu düzenleyen Temsilciler Meclisi üyesi Lloyd Doggett (D-TX) yaptığı açıklamada Cumhuriyetçi meslektaşlarını vergi indirimi konusunda kınadı ve yasal boşluğun “toplam maliyeti Amerika'daki tüm hastanelere ayrılan yeni bütçenin tamamından ve eyalet ve yerel hükümetlere sağlanan fonun tamamından daha fazla olacak şekilde cömert" olduğunu öne sürdü.

Cumhuriyetçi liderler koronavirüs pandemisinin neden olduğu tarihi ekonomik gerilemeyi tersine çevirme çabası kapsamında oluşturulan CARES Yasasını, yardım paketinin daha az bilinen ek hükümleri hakkında artan eleştiriler karşısında savundu.

Senato Finans Komitesi Başkanı Chuck Grassley yaptığı açıklamada, “Bu hükmü eleştiren her senatör iki partinin de destek verdiği bu yasa tasarısının lehinde oy kullandı, bu yüzden yazmaya yardımcı oldukları yasa hakkındaki şikayetlerinde partizan siyasetlerinin kokusu var" ifadelerini kullandı.

 

 

İlk olarak Washington Post tarafından bildirilen Ortak Vergilendirme Komitesi analizi, İç Gelir İdaresi'nin (Internal Revenue Service, IRS) sıradan Amerikalılara ilk teşvik ödemelerini yaptığı sırada geldi. Yılda 75 dolar veya daha az kazananların tam bin 200 dolar alacakları belirlenirken daha fazla kazanan vergi mükellefleri değişken ölçeğe göre daha az miktarlar alacaktı. 99 bin dolardan fazla kazanan hiç kimse CARES Yasası'nda yer alan ekonomik etki ödemelerinden herhangi bir pay almayacak.

Pandemi başladığından bu yana yaklaşık 17 milyon Amerikalı işini kaybetti, bu Büyük Buhran sırasındaki en kötü kayıpları dahi aşan benzeri görülmemiş bir sayı. Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yayımlanan verilere göre ABD'de 600 binden fazla kişiye yeni koronavirüs bulaştı ve yaklaşık 25 bin Amerikalı hayatını kaybetti.

Doggett, “Birisi, muhtemelen Trump ailesi de dahil olmak üzere imtiyaz sahibi ultra-zenginleri ödüllendirmek için bu acil sağlık durumunu orta sınıf ailelerin erişemediği bir yasal boşlukla yanlış bir şekilde fırsata dönüştürdü. Bu net faaliyet zararı hakkındaki yasal boşluk, geri çekilmesi gereken bir faciadır” ifadelerini kullandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU