Egzersizin karaciğer kanserine karşı doğrudan koruma sağladığı keşfedildi

Fareler üzerinde yapılan deneyler, egzersizin diyabet ve obezite hastalarında bile kansere karşı yüksek düzeyde koruma sağladığını gösteriyor

(Pixabay)

Yeni bir araştırmaya göre düzenli egzersiz en yaygın karaciğer kanseri türünün gelişimini önleyebiliyor.

Karaciğer kanseri dünya genelindeki kanser ölümlerinin en yaygın 4. nedeni ve dünya çapında gittikçe kötüleşen "diyabet salgını" sebebiyle bu kanserin yaygınlığı da hızla artıyor.

Karaciğer yağlanması rahatsızlığına sahip kimseler arasında obezite ve diyabet yaygın. Bu hastalık, hepatosellüler karsinomun öncüsü olabiliyor.

Dünya genelinde her yıl 800 binden fazla kişiye bu kanserin teşhisi konuyor. Yılda 700 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği hepatosellüler karsinom, kanser ölümlerinde de ilk sıralarda yer alıyor.

Çalışmanın baş yazarı olan Avustralya Ulusal Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Geoffrey Farrel, "Ölüm oranının vaka sayısına yakın olması karaciğer kanserine yönelik çok az sayıda etkili tedavi olduğunu gösteriyor, bu yüzden bu kanseri önleyici yaklaşımlara çok ihtiyaç var" dedi ve ekledi:

Bazı nüfus verileri düzenli egzersiz yapan insanların karaciğer kanserine yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu gösteriyor. Ancak bunun gerçek bir biyolojik temelinin olup olmadığını ele alacak ve eğer öyleyse bu koruyucu etkiye sebebiyet veren moleküler mekanizmayı tespit edecek çalışmaların sayısı çok az ve bulgular da sonuca ulaşmadı.

Bu sebeple, düzenli egzersizin karaciğer kanserine yakalanma riski en yüksek olanlar üzerindeki etkisini incelemek üzere, araştırma ekibi egzersizin obez veya diyabetik farelerdeki etki oranını inceledi.

Araştırma genetik açıdan yemeye meyilli olduğu için genç yetişkinlik evresinde obezite ve tip 2 diyabet geliştirebilecek bir fare popülasyondan yararlandı.

Farelere erken yaşlardayken düşük dozda kansere yol açan bir madde enjekte edildi. 

Sonrasında farelerin yarısının bir koşu çarkına düzenli erişimi sağlandı. Diğer yarıya ise egzersiz fırsatı tanınmadı ve hareketsiz bırakıldı. 

Araştırmacılar, çarka erişimi olan farelerin günde 40 kilometreye kadar koştuğunu tespit etti.

Bu egzersiz sadece ilk üç ay içinde kilo alımını engelleyebildi. Deneyin 6. ayınının sonuna gelindiğinde ise egzersiz yapan fareler de obezdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar 6 ay sonra her iki popülasyonu da teste tabii tuttuğunda, hareketsiz kalan farelerin çoğunun karaciğer kanserine yakalandığını, ancak egzersiz yapan farelerin hiçbirinde kanser gelişmediğini keşfetti.

Bilim insanları deney sonucunda egzersizin, obezite ve tip 2 diyabete bağlı karaciğer yağlanması olan farelerde karaciğer kanseri gelişimini engelleyebildiğinin ortaya konduğunu ifade etti. 

Egzersiz yapan fareler, deney süresince karaciğer kanseri gelişiminden tamamen korunmuştu. Kilo alımı karaciğer kanseri gelişimini yavaşlatmadı.

Araştırmacılar ayrıca egzersizin karaciğer kanserini nasıl önleyebildiğini kısmen açıklayan çalışmalar da gerçekleştirdi. 

Buna göre, gönüllü egzersiz "hücre muhafızı" olarak bilinen tümör baskılayıcı bir geni etkinleştirerek, moleküler yolakları etkiliyor. Buna stresin harekete geçirdiği proteinlerin kapatılması da dahil. 

Dr. Farrell, "Egzersizin siroz hastalarında bazı olumlu sonuçlar verdiği zaten gösterilmişti. Karaciğer yağlanması olan insanlara çok benzeyen hayvan modelindeki mevcut çalışmalar insan hastalarda da tekrarlanabilirse, egzersizin karaciğer kanserini tamamen önleyemese bile başlangıcını geciktirmesi ve ciddiyetini hafifletebilmesi, böylece hastalara dair sonuçları büyük ölçüde iyileştirmesi muhtemel" dedi ve ekledi: 

Ayrıca ilgili moleküler yolakların bilinmesi, ilaçların veya farmokolojik gıdaların (gıda terapisi kullanımı) aşırı kilolu diyabetli kişilerde karaciğer kanseri riskini azaltmak için egzersizin güçlü koruyucu etkisinden yararlanmada kullanılabileceğine işaret ediyor.

Araştırma, Journal of Hepatology (Hepatoloji Dergisi) adlı bilimsel yayında yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU