Birleşik Krallık’ta yaklaşık 7 milyon kişi, koronavirüs nedeniyle işsizlikle karşı karşıya

Yeni yapılan çalışmaya göre, tecrit aylar boyunca sürerse ülkede çalışanların beşte biri işsiz kalabilir

Birleşik Krallık yakın geçmişte benzerini görmediği bir krizle karşı karşıya (Reuters)

Essex Üniversitesi’ne bağlı Sosyal ve Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nün (ISER) yeni yaptığı bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık’ta koronavirüs tecriti aylarca daha uzatılırsa, bütün çalışanların beşte biri işini kaybetme tehlikesiyle yüz yüze gelecek. Araştırma, 6 buçuk milyonu aşkın işin askıya alınabileceğini öngörüyor.

The Guardian’ın haberine göre bazı sektörlerde çalışanların yarısından fazlasının işlerini kaybetmesi söz konusu. 

Toptan ve perakende sektöründe yaklaşık 2 milyon iş kaybı (sektörde çalışanların yüzde 48’i) beklenirken; otel, restoran, kafe, bar gibi yerlerde çalışan 1 milyon 300 bin kişi (sektörde çalışanların yüzde 75’i) işsiz kalacak. 

Servis sektöründe bir milyon işin daha askıya alınması bekleniyor. Ayrıca zorunlu olmayan eğitimde de 800 bin iş kaybı olabilir. Çocuk yuvalarının tamamen kapatılması dahi ihtimal dahilinde.

Araştırmada sektörler incelenirken, koronavirüs kriziyle hangi mal ve hizmetlere talepte değişim görüldüğü ve çalışanların evden çalışabilme kapasitesi ele alındı. 

Araştırmayı yapan Matteo Richiardi, bu işlerin askıya mı alınacağının, tamamen mi yok olacağının tecritin süresiyle ilgili olduğunu söyledi:

Tecrit birkaç ay kadar kısa sürerse, etkilenen sektörlerde işverenlerle çalışanlar arasındaki ilişkiler kopmayabilir, bireylerin kariyerleri çok hasar almayabilir. 
Daha uzun bir tecritin etkileriyse yaralayıcı olur. Ekonomi kendini toparlar ama bireylere maliyeti daha fazla olur.

Richiardi, kurdukları model üzerinden yaptıkları analize göre, tecritin sürdürülmesinin ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığını belirtti. “Bu yüzden başta semptom göstermeyenler olmak üzere, yeni vakaları bulma ve tecrite alma kapasitemizi artırmamız gerekiyor. Böylece bir aşı hazırlanmadan önce ekonomiyi yeniden başlatabiliriz” dedi. 

Tecrit konusunda ekonomiyle sağlık arasında bir denge tutturulması gerekeceğini söyleyen Richiardi, bunu yapacak aktörün de devlet olduğunu hatırlattı. 

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi’nin derlediği verilere göre, 115 bini aşkın vakanın teyit edildiği Birleşik Krallık’ta yaklaşık 15 bin 500 kişinin ölüm sebebi koronavirüs olarak açıklandı.

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU