Abdulaziz Temo: Dış güçlerin Suriye’nin iç işlerine müdahalesine karşıyız

Suriye Bağımsız Kürt Rabıtası (SBKR) Başkanı Abdulaziz Temo, Suriye Kürtlerinin yaşadıkları coğrafyanın bir parçası olduğunu, bu nedenle sorunlarının Şam'da çözülmesi gerektiğini söyledi

Suriye Bağımsız Kürt Rabıtası Başkanı Abdulaziz Temo - Fotoğraf: İHA

Geçtiğimiz Cumartesi günü Mersin'de Abdulaziz Temo başkanlığında Suriye Bağımsız Kürt Rabıtası (SBKR) bileşenleri tarafından Suriye konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansa Suriye'den birçok Kürt temsilci katıldı.

Katılımcılar bölgenin geleceği, ABD ve Türkiye’den beklentiler ve Suriye’nin kuzeyinde yaşanan sorunları dile getirdi. 

SBKR Başkanı Abdulaziz Temo, toplantıyı yapmaktaki amaçları ve beklentilerini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.

Suriye tarihinde ilk defa gizli ajandaları olmadan ülkenin Şam, Halep, Haseke, Kamışlı, Derik, Afrin ve Kobani gibi birçok bölgeden yazar, aydın, entelektüel, ağa şeyh, siyasetçi, öğrenci ve kanaat önderlerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Temo, diğer Kürt grupları eleştirerek onların Kürtler gibi bir dertlerinin olmadığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) gizli ajandaları olduğunu iddia eden Temo, “ENKS Irak Kürdistan Bölgesi (IKB), PYD de Kandil güdümünde. Sözde ikisi de Kürtlerin haklarını savunuyor ama ikisi de bir yerlere bağlı. Biz onları Kürtlerin temsilcisi olarak görmüyoruz. Değişik platformlarda bunların temsilci olarak gösterilmesinden rahatsızız. Biri Erbil’den diğeri bilmem nereden yönetiliyor. Bunların Kürtlere katacağı bir şey olamaz” dedi.
 


“Hepimiz Suriyeliyiz”

Suriyeli Kürtlerin haklarının Suriye'nin kendi içerisinde çözüme kavuşturulmasını, Irak veya başka yerden meseleye karışılmaması istediklerini aktaran Temo şu ifadeleri kullandı:

“Biz Arap, Türkmen ya da Kürt olmadan önce hepimiz Suriyeliyiz. Suriye devleti sınırları belli ve kendi bağımsızlığı olan bir devlettir. Kürtler, Araplar, Süryaniler veya diğer dinler burada hepimiz bir arada yaşıyoruz ve Suriye toplumuyuz. Bizim kimseyle bir probleminiz yok, Suriyeli Kürtler olarak bütün Suriyelilerin haklarının konuşulmasını istiyoruz. Bunun için uğraşıyoruz ve anayasada Suriyeli Kürtlerin haklarının güvence altına alınmasını istiyoruz."

“Barış içerisinde yaşamak istiyoruz”

Temo, Suriye Kürtlerinin yaşadıkları coğrafyanın bir parçası olduğunu, bu nedenle sorunlarının Şam'da çözülmesi gerektiğini dile getirdi:

“Türkiye; Suriye Kürtlerine düşman değildir. Suriye Kürtleri de Türkiye'yi kendine düşman olarak görmemektedir. Biz barışçıl bir toplumuz, barış içerisinde yaşamak istiyoruz. Bölge ülkeleriyle sınırın artık istikrara kavuşmasını istiyoruz. Biz terörün her türlüsüne karşı çıkıyoruz. İster radikal dinciler olsun, ister etnik terör olsun hiç birini tasvip etmiyoruz.”

Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Temsilcisi Nuri Brimo’nun açıklamasına göre, Cumartesi günü Amerika heyeti ENKS yetkilileri ile bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta da Amerikalı heyet İstanbul ve Kobani’de ENKS yetkilileri ile bir araya gelmişti.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel de Suriye’de ABD’ye ait bir hava üssünde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) komutanı Mazlum Kobane ile bir görüşmüştü.
 

DAHA FAZLA HABER OKU