Koronavirüs dolandırıcılığı: Google kullanıcıları her gün 18 milyon sahte e-postayla karşı karşıya

Saldırganlar, kullanıcıları kötü niyetli iletilere çekmek için 'korkuyu ve finansal teşvikleri' kullanıyor

Bir kadın, tüm Fransa'da yeni koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 pandemisinin yayılmasını engellemeyi amaçlayan karantinanın 32. gününde, 17 Nisan 2020'de, dizüstü bilgisayarına bakarak Paris'teki balkonunda oturuyor (MARTIN BUREAU/ AFP)

Google, milyonlarca kişinin her gün koronavirüs temalı dolandırıcılık iletilerinden kötü etkilendiğini söyledi.

Siber suçlular salgını insanları dolandırıcılık ve diğer saldırılar için yemlemek üzere kullanmaya çalışırken, şirket günde 18 milyon iletiyi engellemek zorunda kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin bu iletiler kendine, yararlı tavsiyeler vermek isteyen yetkili süsü vermiş kişilerden gelebiliyor. Ya da sanki bir kişinin ofisindenmiş gibi görünerek evden çalışan ve eğitim gören kişilerden faydalanmayı umuyorlar.

Fakat iletiler aslında hastalığın yarattığı panikten yararlanarak insanları dolandırmaya çalışan kötü niyetli internet kullanıcılarından geliyor.

Google, "Kötü failler her gün salgını çevreleyen korku ve belirsizlikten yararlanmak için yeni saldırılar ve dolandırıcılıklar yaratıyor" dedi. Şirket, saldırganların "korku ve finansal teşvikler" kullanarak insanların iletilere yanıt vermesini sağladığını söyledi.

Şirket yeni güncellemesinde, "Geçen hafta boyunca Kovid-19'la ilgili günlük 18 milyon kötü amaçlı yazılım ve oltalama e-postası tespit ettik" dedi.

Bu, Kovid'le ilişkili 240 milyondan fazla spam iletiye bir ek.

Google, engelleme sistemlerinin bu tür iletileri uzaklaştıracak şekilde güncellendiğini ve yine de yüzde 99,9'unun kullanıcıların gelen kutularına ulaşmadan önce ortadan kaldırıldığını söyledi.

Google, bu tür saldırılardan çeşitli örnekler verdi ve kullanıcıları bu tür iletişimlere yanıt vermemeleri konusunda uyardı. Eğer Google böyle bir dolandırıcılık iletisi tespit ederse, iletinin tepesinde aynı şeyi söyleyen büyük bir kırmızı alarm gösterecek.

İletilerin çoğu, Dünya Sağlık Örgütü'nden olduğunu iddia ediyor. Bu kimliği kullanarak bağış istiyor ya da kötü amaçlı bilgisayar dosyaları gönderiyor. Mesajlar, pandemi hakkında sahici görünen bir endişe mesajıyla başlayabilir. Ancak, örneğin, belirli bir adrese bitcoin olarak gönderilmesini isteyen bağış talebiyle devam edebilir.

Diğerleriyse kendine işyeri muhasebesi süsü veren ve alıcının ödeme almasına yardımcı olacağını iddia ettiği ayrıntıları ister. Ancak bu bilgiyi aslında mesajı alan kişiden para çalmak için kullanır. Ya da aynısını vaat etmek için son ABD teşviklerini kullanarak kendilerine hükümet süsü de verebilirler.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU