Can kaybının 5 bini geçtiği İran’da vekil uyardı: Koronavirüs sonrası yeni toplumsal krizler çıkabilir

İran'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 73 artarak 5 bin 31'e yükseldi. İranlı vekil Celudarzade, salgın sonrası ülkede yeni toplumsal krizler olabilir uyarısı yaptı

İran'da koronavirüs sonrası toplumsal kriz uyarısı / Fotoğraf: Reuters

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, devlet televizyonunda canlı yayımlanan açıklamasında, son 24 saatte koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde 73 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve bin 374 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu.

Böylece ülkede Kovid-19 kaynaklı can kaybının 5 bin 31'e çıktığını aktaran Cihanpur, toplam vaka sayısının ise 80 bin 868'e ulaştığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

3 bin 513 hastanın durumu kritik

Cihanpur, hastanelerde tedavi gören 3 bin 513 hastanın durumunun kritik olduğu bilgisini verdi.

Sözcü ayrıca, iyileşen hastaların sayısının bir gün içinde bin 923 arttığını ve şu ana kadar sağlığına kavuşan toplam kişi sayısının 55 bin 987 olduğunu ifade etti.

Cihanpur, ülke genelinde bugüne kadar yapılan Kovid-19 test sayısının ise 330 bin 137 olduğunu sözlerine ekledi.

“Asgari ücret teklif edilenin çok altında”

İranlı milletvekili Süheyla Celudarzade, asgari ücretin teklif edilen miktarın çok altında kaldığını ve ülkedeki ekonomik sorunların koronavirüs salgını sonrasında yeni toplumsal krizlere yol açabileceğini söyledi.

İranlı İşçiler Haber Ajansına (ILNA) konuşan Celudarzade, işçi, memur ve sağlık çalışanlarının yüzde 70'inden fazlasının asgari ve düşük ücretlerle çalıştığını buna karşılık yöneticilerin yüksek maaşlar aldığını belirtti.

"Enflasyon yüzde 40 civarında"

Ülkede 2 milyon 800 bin tümen (yaklaşık 1217 Türk lirası) olarak teklif edilen asgari ücretin Yüksek Çalışma Konseyi tarafından dikkate alınmadığını ifade eden Celudarzade, "Bugün enflasyon yüzde 40 civarında. İşçi ücretleri ise sadece yüzde 21 artırıldı. Bu asgari ücretle işçi sınıfına zulmedilmektedir" dedi.

Koronavirüs nedeniyle insanların işsiz kalabileceğine bunun da toplumda memnuniyetsizlikleri beraberinde getireceğine dikkati çeken Celudarzade, ülkede yeni toplumsal krizler, ekonomik sorunlar ve anormalliklerin meydana gelebileceği uyarısında bulundu. 

İran'da hafta başında belirlenen asgari ücret, geçen yıla oranla yüzde 21 artarak, 1 milyon 835 bin tümen (yaklaşık 800 Türk lirası) olarak açıklanmıştı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU