Bilim Kurulu üyesi Prof. Azap, Prof. Ovalı'nın 'koronavirüs üzerinde çok etkili' dediği ilaçla ilgili konuştu

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Azap, Prof. Ovalı'nın Dornaz Alfa ilacıyla ilgili yaptığı duyuruya değinerek, "Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep oluyor" dedi

Fotoğraf: Twitter

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Alpay Azap, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, Dornaz Alfa ilacının koronavirüse karşı çok etkili olduğunu duyuran Prof. Ercüment Ovalı'ya yanıt verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Araştırmacıların heyecanına bağlıyorum"

Haber Global televizyonunda katıldığı programda konuşan Prof. Azap, Dornaz Alfa'nın şu ana kadar Türkiye'de hiç kullanılmadığını ve başka ülkelerde de çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını belirterek, şunları söyledi:

Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkarak açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum

"Etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok"

"Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep oluyor" diyen Azap, daha sonra hayal kırıklığının ve umutsuzluğun artabileceğinden endişelendiklerini ifade etti. Azap, "O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok" dedi.

"Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor"

Azap, ilacın kullanıma girmesi ihtimaline ilişkin soruya ise, "Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor" dedi.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU