Koronavirüs, Vietnam'la Kamboçya'daki köpek ve kedi eti satışlarında artışa neden oldu

Yaban Hayvanı Ticaretini Durdurun: Doktorlar bile bazen yanlış inançla bunun virüslere karşı koruduğunu ve yaraları iyileştirdiğini iddia ediyor

Yapılan araştırma, koronavirüsün patlak vermesinden sonra Vietnam ve Kamboçya'da, grip virüslerinin önüne geçtiğine inanılan "ısıtıcı" özellikleri sebebiyle köpek ve kedi eti satışlarının arttığını ortaya çıkardı.

Kampanyayı düzenleyenlere göre hastanelerdeki bazı doktorlar bile soğuk havalardan korunmaya ve ameliyattan sonra iyileşmeye yardımcı olduğu iddiasıyla eti hastalara tavsiye ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak uzmanlar, çok sayıda hayvanı bir arada kafese tıkmanın ve sağlıksız koşullarda öldürmenin tehlikeli hastalık şansını etkin bir biçimde artırdığını, ayrıca etin yararlı etkileri olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Uzmanlar ticaretin, büyük ihtimalle pandemiyi başlattığı düşünülen ve bir başkasına da neden olabilecek "saatli bombalar" durumundaki canlı hayvan pazarlarının bir parçası olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Kovid-19 ayrıca Vietnam'daki restoranların paket servise geçmesiyle gıda dağıtım uygulamalarında reklamı yapılan köpek ve kedi etli yemeklerde ani bir artışa neden oldu.

Kamboçya'daki bir sokak satıcısı, küresel hayvan refahı kuruluşu Four Paws'dan araştırmacılara, alıcıların köpek etinin "sağlık için iyi olduğuna ve nezle veya Kovid-19 gibi viral hastalıklardan korunmaya yardım ettiğine" inandığını söyledi.

Diğerleriyse etin "doğal, kimyasal içermeyen ve yemek için güvenli" olduğunu belirtti.

Kuruluş, Güneydoğu Asya'nın tüketim amacıyla birçok farklı hayvan türünü satan vahşi yaşam pazarlarının popülaritesinin yanı sıra, köpek ve kedi eti ticaretinin de son üç yılda arttığını aktardı.

Four Paws'a göre salgından önce Vietnam, Kamboçya ve Endonezya'da beslenme amacıyla her yıl yaklaşık 10 milyon köpek ve kedi öldürülüyordu.

Ancak araştırmacılar küresel salgın esnasında bu etlerin bölgedeki satışının artışına hem tanık olunduğunu hem de duyulduğunu söyledi.

Four Paws'ın Güneydoğu Asya'daki sokak hayvanı bakımının yöneticisi veteriner Katherine Polak, "Salgın sonrasında, kısıtlamalar da göz önünde bulundurulduğunda ticaretin azalmasını bekliyorduk. Fakat tüccarlar, ticaretin her zamankinden daha iyi olduğunu söyleyince şaşırdık" dedi.
 


Araştırma ekipleri, Vietnam'ın başkenti Hanoi, Kamboçya'nın başkenti Punom Pen ve ülkenin kuzeybatısıdaki Siem Reap şehrindeki satıcılarla görüştü.

Polak, Siem Reap'teki ekiplerinin birkaç tüccarın iş yerini kapattığını fark ettiğini ama kalanların "işlerdeki iyileşmeyle ödüllendirildiğini" söyledi.

Her tüccarın günde en az üç köpek kadavrası sattığı düşünülürse kasabada günde yaklaşık 300 köpeğin öldürüldüğü tahmininde bulundular.

Kamboçya ve Vietnam'daki et alıcıları soruşturma ekiplerine, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kedi ve köpeklerin virüse yakalanmadığını belirten açıklamasının, halkı bu hayvanları yemenin güvenli olduğunu düşünmeye teşvik ettiğini söyledi.

Tüccarlarla konuşan ekibimiz, salgından sonra başlangıçta bir yavaşlama yaşandığını bildirdi çünkü halk virüsle ilişkisi olabileceğini düşünmüştü ama Kamboçya hükümeti, DSÖ'nün köpeklerin ve kedilerin risk yaratmadığını söylemesiyle bu düşünceyi ciddiye almadı. DSÖ bunu evcil hayvanların kitlesel şekilde terk edilmesini önlemek için söylemişti ama tam ters etkiyi yaptı.

Dr. Polak, evde kalan kişilerin daha "egzotik" etler denemek istediği için de tüketimin arttığını belirtti.

Geçen yıl yapılan röportajlarda hastalar Four Paws'a, grip virüslerini ve koronavirüsü uzak tutmak için yanlış şekilde "ısıtıcı ve iyileştirici özelliklerine" inanan tıp uzmanlarının bu etleri tüketmeyi tavsiye ettiğini söylemişti.

Et, özellikle doğum yapan kadınlara tavsiye ediliyor ve regl döngüsü sırasında kadınların kan akışını arttırdığı söyleniyor.

Ancak üç ülkedeki ticareti inceleyen grubun iki ay önce hazırladığı rapor, sağlık profesyonellerinin öne sürdüğü tıbbi yararlara dair hiçbir kanıt bulunmadığı sonucuna ulaştı.

"Pratisyen hekimler, hastalara bu etlerin sağlık yararları konusunda rutin tavsiyelerde bulunuyordu ve satıcılar bize, müşterilerinin 'sağlık yararları' nedeniyle köpek eti tükettiğini bildiriyor" diyen Dr. Polak, şimdi Kovid-19 yüzünden doktorların bu eti daha da sık tavsiye ettiğinden şüpheleniyor.

Dr. Polak, Endonezya'da halk arasında birçok kişinin köpek etinin solunum hastalıklarını özellikle de astımı iyileştirdiğine inandığını, bu nedenle de ülkede köpek etine talebin artabileceğini söyledi.

Bunlar sokak hayvanı, çalıntı evcil hayvan ya da tüccarların tencere ve tava karşılığı takas ettiği hayvanlardan olabiliyor.

Kamboçya ve Vietnam'daki satıcılar, maskeleriyle yol kenarında bekleyerek sokakta pişirilebilecek ya da müşterilerin eve götürebileceği et dolu torbalar satıyor.

Four Paws, Kamboçya'nın başkenti Punom Pen'de çoğu son iki yıl içinde açılan 110'dan fazla köpek eti restoranı bulunduğunu söylüyor.

Kuruluşun ekipleri, koronavirüs pandemisiyle beraber birkaç restoranın kapandığını ama çoğunun paket servis hizmetine geçtiğini ortaya çıkardı.

Ülke çapındaki restoranlar da yemek sipariş edilen internet sitelerinde ve uygulamalarında, sipariş için köpek ve kedi eti yemeklerinin reklamını yapıyor.

Dr. Polak, "Bu endişe verici çünkü Kovid-19 salgını öncesinde köpek ve kedi eti yemeklerinin reklamının yemek sipariş uygulamasında yapıldığını hiç görmemiştik. Köpek eti endüstrisinin artan ev tüketimine uyum sağladığını, tecrit esnasında bile köpek ve kedi etine ulaşmayı kolaylaştırdığını gösteriyor" dedi.

Kedi ve köpek eti ticaretinin sağlıksız koşulları, farklı birçok tür hayvanın bir arada kafese tıkılması ve yan yana öldürülmesinin yol açtığı mikrop bulaşma riskiyle birleşince Kovid-19 benzeri yeni ve ölümcül hastalıklar için mükemmel üreme zeminini oluşturuyor. Güneydoğu Asya'daki yaygın ticaret ve canlı hayvan pazarları, işleyen saatli bombalara benziyor. Eğer hükümetler şimdi harekete geçmez ve bu gaddar pazarları kapatmazsa, bir sonraki küresel salgın Vietnam, Kamboçya veya Endonezya'da başlayabilir.

Geçen hafta Çin ilk kez köpekleri çiftlik hayvanı değil, evcil hayvan olarak yeniden sınıflandırdı. Bu hamle, kampanya düzenleyicilerini ülkedeki köpek ve kedi eti ticaretine son verilebileceği konusunda umutlandırıyor. Köpek ve kedi etinin tamamen yasaklanması için kampanya yürüten Four Paws, evcil hayvan eti ticaretinden kuduz yayılma riskine dair uzun zamandır uyarılarda bulunuyor.

Haber, The Independent'ın Yaban Hayvanı Ticaretini Durdurun (Stop the Wildlife Trade) kampanyası çerçevesinde gelecekteki pandemi riskini azaltmak için yaban hayvanı pazarlarına uygulanan sınırlamaları sıkılaştırmak amacıyla uluslararası çaba çağrısında bulunduğu günlerde geldi.

Son zamanlarda yapılan bir çalışma, virüsün sokak köpekleri yoluyla yarasalardan insanlara geçmiş olabileceğini ileri sürmüştü.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU