Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin 28 yıl sonra ilk kez küçüldü

Çin İstatistik Bürosu’nun verilerine göre ülkede gayrisafi yurt içi hasıla ilk çeyrekte yüzde 6,8 daraldı. 2019 son çeyrekte ise yüzde 6 büyümüştü

Başkent Pekin'in en turistik bölgelerinden Qianmen/ Fotoğraf: Reuters

Koronavirüs salgınının ilk kez ortaya çıktığı ve iki aydan fazla işletmelerin kapalı kaldığı, tüketimin durduğu Çin, ilk çeyreğe ait büyüme rakamlarını açıkladı. 

Buna göre dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 6,8 daralarak, 1992’den bu yana ilk küçülmesini kaydetti. Ülke, 2019’un son çeyreğinde yüzde 6 büyümüştü. 

Bunun yanı sıra Çin’in sanayi üretimi geçen ay yüzde 1,1, ilk çeyrekte ise yüzde 8,4 küçüldü. Sabit varlık yatırımları, yılın ilk üç ayında yüzde 16,1 düştü. 

Perakende sektörünün ocak, şubat, mart bilançosu ise yüzde 19 kayıp şeklinde oldu. Tüketim mallarının satışı martta yüzde 15,8 gerilerken, online satışlar yüzde 5,9 yükseldi. 

Şubatta yüzde 6,2 ile rekor kıran kentlerdeki işsizlik martta yüzde 5,9’a geriledi. 

"İstihdam ve üretimde yeni zorluklar bizi bekliyor"

Çin İstatistik Bürosu Sözcüsü Mao Shengyong, istihdamın hâlâ ulusal öncelikleri olduğunu ancak iş kollarındaki baskının devam ettiğini söyledi. 

“Çin, artan belirsizlik ve istikrarsızlık nedeniyle muazzam bir baskı ile karşı karşıya” ifadelerini kullanan Mao, istihdam ve üretimde yeni zorlukların kendilerini beklediğini de sözlerine ekledi. 

Çin’in ekonomik büyümesinde gelişme beklediklerini de söyleyen Mao, mart verisinin ocak ve şubattan iyi olduğunu, bu şekilde devam etmesi durumunda nisanda ve sonrasında yılın ilk yarısının sonunda daha iyi sonuç beklediklerini ifade etti. 

"Alışveriş merkezleri açıldı ama tüketim yok"

Belçika merkezli TS Lombard’ın Çin uzmanı ekonomisti Bo Zhuang’a göre martın daha iyi olacağı yönündeki beklenti şaşırtıcı olabilri. 

Marttan önce herkesin beklediği Çin’in “V” şeklinde toparlanmasıydı. Çünkü en başında arz bozulmasının başlangıcı burada olmuştu ama şimdi bir de talep şokumuz var. Ülke içerisindeki talep şok hâlâ çok büyük. Bu, bize karantinaların bitmesinden sonra bile insanların tüketmekte çekinceli davrandığını gösteriyoruz. Alışveriş merkezleri açık ama tüketmiyorlar.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU