Hindistan koronavirüs yaydığı iddiasıyla Tebliğ Cemaati liderini ölüme sebebiyetten yargılayacak

Delhi polisi Hindistan'daki Tebliğ Cemaati lideri Muhammed Saad Kandehlevi'ye ölüme sebebiyet verme suçlaması yöneltti

Hindistan'da şu ana kadar 12 binden fazla kovid-19 vakası bildirildi (Reuters)

Hindistan polisi başkent Yeni Delhi'deki Nizamüddin Merkez Tebliğ Cemaati’nin yöneticisi Muhammed Saad Kandehlevi'ye geçen ay düzenledikleri toplu etkinlik nedeniyle yeni suçlama yöneltti.

Etkinliği düzenleyerek ülkedeki Kovid-19 vakalarının artmasına yol açmakla suçlanan Kandehlevi daha önce sadece koronavirüs nedeniyle ilan edilen geniş ölçekli toplanma yasağını ihlalle suçlanmıştı.

Ancak Reuters'in aktardığına göre Delhi polisi ek olarak Kandehlevi'ye ölüme sebebiyet verme suçlaması yöneltti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kandehlevi suçlu bulunursa 10 yıla kadar hapis cezası alabilir. 

Tebliğ Cemaati'nin Delhi'deki merkezi mühürlenmiş, mart ayı ortasındaki etkinliğe katıldığı belirlenen ve Malezya, Endonezya ve Bangladeş'ten gelenlerin de aralarında olduğu binlerce takipçisi karantinaya alınmıştı.

Sünni İslam'ı yayma amacındaki Tebliğ Cemaati bu alanda faaliyet gösteren dünyanın en büyük organizasyonlarından biri. Cemaatin 80'den fazla ülkede takipçisi bulunuyor.

Hindistanlı yetkililer bu ay başındaki yaklaşık 3 bin Kovid-19 vakasından üçte birinin Tebliğ Cemaati'nin söz konusu etkinliğine katılanlar ya da bu kişilerin temas ettiklerinden oluştuğunu açıklamıştı.

Ülkede 16 Nisan itibarıyla 12 binden fazla Kovid-19 vakası bildirildiği açıklandı. Bu kişilerden 414'ü hayatını kaybetti.

Kent yetkililerinin verilerine göre koronavirüs vakalarının sıcak noktalarından Delhi'deki 1561 vakadan 1080'i Tebliğ Cemaati'nin etkinliğiyle bağlantılı.

Tebliğ Cemaati yetkilileriyse daha önce yaptıkları açıklamada hükümetin ilan ettiği ilk 3 haftalık sokağa çıkma yasağı sonrası takipçilerinin Delhi'deki merkezinde mahsur kaldıklarını ve onlara barınmaları için yardım etmesi gerektiğini söylemişti.

Hindistanlı yetkililerse cemaatin sosyal mesafe tedbirlerini uygulamayarak sorumsuzca davrandığını öne sürüyor.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU