AK Partili Muş’tan “küçük yaşta evlilik” açıklaması: Şu an Meclis’e gelmeyecek ama üzerinde duruyoruz

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, düzenlemenin ilk olarak bazı muhalefet milletvekilleri tarafından olumlu karşılandığını ancak bu vekillerin genel başkanlarıyla görüşmelerinin ardından geri adım attıklarını söyledi

Fotoğraf: AA

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, “çocuk yaşta gelinler” ile ilgili yasa taslağıyla ilgili muhalefet liderlerinin tepki gösterdiğini, bundan dolayı TBMM gündemine gelmediğini yazdı.

Sarıkaya, “Çocuk yaşta gelin liderlerden döndü” başlıklı köşe yazısında “Baştan söyleyeyim çocuk yaşta evlendiği için mahkum olanların bir defaya mahsus olmak üzere hapisten çıkarılmasına ilişkin bir hazırlık var" diye yazdı. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ile yaptığı görüşmeyi aktaran Sarıkaya “Bu konuda bir hazırlık içerisinde olduklarını reddetmedi” dedi.

Sarıkaya, şöyle devam etti:

Bu konudaki çalışmanın devam ettiğini, üzerinde bir süre daha uğraşacaklarını kamuoyu vicdanını da rahatsız etmeyecek bir düzenlemeyi getirmekten yana olduklarını söyledi.

Zaten TBMM de dün itibarıyla 11 işgünü tatile girdi, bayram sonrasında açılacak.

Getirmek istedikleri düzenleme de zorla ırza geçme, cebir, tehdit, hile olmadan, küçük yaşta evlenmiş, evlilikleri devam eden ya da arada 15 yıldan fazla fark bulunmayan faillerin mahkemeleri sonlandırılmak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere cezalarında indirime gidilmesi.

Evliliğin 5 yıl devam etme şartına bağlanması, bundan önce bozulması durumunda failin yeniden cezaevine girmesi…

Muş, “Şu an Meclis’e gelmesi söz konusu değil, ama bu sorunun üzerinde duruyoruz” deyip ekledi:

“Evlenmiş, çocuğu dünyaya gelince hastanede küçük yaşta olduğu tespit edilmiş eşi cezaevine konulmuş. Ceza yargılaması da uzun sürmüş. Şimdi hepsi reşit yaşta ve evlilikleri de süren insanlar… Ortada aile ve eş var. Çeşitli rakamlar söyleniyor ama sayı da öyle yüksek değil…”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Muş ve AK Parti’nin bir diğer grup başkanvekili Özlem Zengin’in muhalefet partileriyle görüştüğünü aktaran Sarıkaya, şunları yazdı:

Hatta hem kendisi hem de AK Parti Grup Başkanvekili Arkadaşı Özlem Zengin bu konuda diğer partilerin grup başkanvekilleri ile de temasa geçmiş.

Hatta başta CHP ve MHP olmak üzere bazı partilerin milletvekillerinden de bu yönde bizzat talep gelmiş…

Başlangıçta muhalefet de olumlu bakar bir tavır göstermiş, sonrasında liderleriyle konuştuklarında hepsi geri adım atmış.

Özellikle İYİ Parti lideri Meral Akşener’in tepkisi oldukça yüksek olmuş, böyle bir düzenlemeye karşı gelmek için ellerinden gelen çabayı göstermeleri için Grup yöneticilerine talimat vermiş.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan’ı arayıp duyumumu aktardığımda, “Siz de duymuşsunuz zaten, Genel Başkanımın kesin talimatı var, karşıyız” dedi.

Benzer şekilde CHP lideri Kılıçdaroğlu da sıcak bakmadığını belirtmiş.

 

Habertürk, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU