Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu için tahliye talebi

İnfaz yasasının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından gazetecilerin hukuki olarak tutuklu kalamayacağını işaret eden avukatlar savcılığa başvuruda bulundu

Fotoğraf: Twitter

TBMM’de kabul edildikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanan ceza infaz indirimi kanunun ardından gazeteciler Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu için tahliye başvurusu yapıldı.

Terkoğlu ve Pehlivan’ın avukatları tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvuruda gazetecilerin MİT kanunda düzenlenen suçu işledikleri iddiasıyla tutuklandıkları hatırlatıldı.

İnfaz yasasında denetimli serbestlik süresinin üç yıl olarak uygulanacağına dair hüküm işaret edilen başvuruda şöyle denildi:

İnfaz düzenlemesi çerçevesinde cezanın 2/3’ü ile koşullu salıverilmeden faydalandırılacak olan müvekkillerin denetimli serbestlik süresinin de 3 yıl olarak düzenlenmesi nedeniyle cezaevinde infaz edilecek bir cezalarının kalmayacağı açıktır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu ifadeyi “5 yıl ve aşağısı hapis cezasının hiç yatarı kalmamıştır” olarak açıklayan avukatlar, gazetecilerin tahliyesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Gazetecilerin avukatlarından Hüseyin Ersöz, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda MİT Kanunu’nun infaz yasasında kapsam dışı bırakıldığını belirtirken başka bir maddeye dikkati çekti:

Barış’lara 'özel' alelacele yapılan düzenleme ile infaz indiriminin önünü kesen iktidar, aynı paket içindeki, 'denetimli serbestliğin 3 yıla çıkarılmasından' faydalanmalarını engelleyecek maddeyi 'atladı'. Bu şu demek: Barış’lara haksız şekilde ceza verseler dahi hapis yatmazlar! Modern Ceza Hukuku’na göre, 'cezaevinde infaz edilmeyecek' bir ceza alma ihtimali olan, yani hiç cezaevine girmeyecek bir kişi hakkında 'tutuklama kararı veremezsiniz!’ Bu mutlak bir yargıdır! Barış’lar ve tutuklu diğer 4 gazetecinin serbest bırakılması gerekir.

Avukat Yiğit Akalın da şu mesajı paylaştı:

Barışlarla ilgili tahliye talebimizi sunuyoruz. Değişikliklerle Barış'ların durumu ile ilgili olarak da indirime gidilmiş ve ceza dahi alsalar 5 yıl ve aşağısı için yatarı kalmamıştır. Barış'ların durumuna ilişkin yasa teklifinde iki lehe hüküm vardı. Biri ile ilgili olarak gece saat 3 operasyonu ile ‘kişiye özel’ kanun çıkarılmış, Barış'lar ve diğer gazeteciler kapsamdan çıkarılmıştı. Ancak diğer hüküm muhafaza edildi ve Barış'lar bu kapsama dahildir... Her ne kadar hiçbir suç unsuru içeren eylemleri olmasa da, infaz yasasındaki değişiklik ile bu aşamada ceza dahi alsalar cezaevinde kalmalarını gerektirecek durum olmadığından; derhal tahliyeleri zaruridir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU