Albayrak: Hiçbir uluslararası kurumdan destek istemeden süreci yönetiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, vatandaşların özel bankalarla ilgili sıkıntılar yaşadığını belirtti ve fahiş maliyetleri kabul etmeyeceklerini söyledi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ekonomideki gelişmelerle ilgili açıklamada bulundu.

Sosyal medya hesabı Twitter’dan bir video ile açıklamalarda bulunan Albayrak, Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) işaret ederek Türkye’nin hiçbir uluslararası kurumdan yardım almadan süreci yönettiğini belirtti.

Albayrak, “Uluslararası kurumlardan yardım isteme, ülkeyi nereye sürükleyeceği belli olmayan para basma söylemlerinden sonra bu konudaki duruşlarıyla da dertlerinin millet olmadığını bir kez daha gösterdiler” dedi.

“Vatandaşların özel bankalarla ilgili sıkıntıları biliyoruz”

Özel bankalarla ilgili bazı sorunlar olduğunu daha önceden de aktaran Bakan, şu ifadeleri kullandı:

Vatandaşlarımızın özel bankalarla yaşadığı sıkıntıları biliyoruz, bu dönemde vatandaşlara destek olmayı geçtik, mevduatı bozdurana, kredisini yapılandırmak isteyene fahiş maliyetler çıkarıldığını duyuyoruz, bu asla kabul edebileceğimiz bir şey değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hazine ve Maliye Bakanı ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

Sanayicimize bugüne kadar 36 miyar 326 milyon TL kaynak tahsis edildi.

KOBİ'lere ve sanayicimize sunduğumuz 'İş'e Devam' desteğine başvuruda bulunan firma sayımız 67 bin 229 oldu. Bu firmaların 39 bin 651'inin süreçlerini neticelendirdik.

Esnafımız için tahsis edilen toplam finansman rakamı paraf kart ile birlikte 6 milyar 737 milyon TL oldu.

Halkbank'ın 25 bin TL'lik esnek destek finansmanına başvuran esnaf sayımız 412 bin 714 oldu, süreci tamamlanan esnaf sayımız 256 bin 959'a çıktı.

Bugün itibarıyla 2,1 milyon vatandaşımıza toplamda 12,1 milyar TL'lik kaynak tahsis edildi.

2,1 milyon aileye bin TL'lik nakdi yardımları ulaştırdık, çok yakında 4,4 milyon ailemizin tamamına yardımlar ulaşacak.

Türkiye’nin gündeminde IMF yok

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın geçen günlerde yaptığı açıklamada IMF gündeminin olmadığını belirtmişti:

Böyle bir gündemimiz yok. IMF diye bir gündemimiz yok. Geçen G20 Zirvesi'nde IMF Başkanının, bütün G20 liderleriyle birtakım değerlendirmeleri oldu. Dünya ekonomisinde bir daralmanın olacağını ve bu konuda adım atmaya hazır olduğunu yeni krediler açmaya hazır olduğunu orada ifade etti. Küresel ekonominin toparlanmasına katkı anlamında IMF, Dünya Bankası, G20 ülkeleri uluslararası kurum ve kuruluşlar hem de ülkeler tabii üzerlerine düşen görevlerini yerine getirecekler. Ama Türkiye'nin IMF ile bir anlaşma yapmak gibi bir şey gündeminde yok.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2020 küresel ekonomi tahminini yüzde 3,3 büyümeden yüzde 3 daralmaya; Türkiye için ise yüzde 3 büyümeden yüzde 5 küçülmeye çekmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU