Çin’den Müslüman Uygurların gözaltı kamplarında yaşadıklarını aktaran BBC’ye sansür

BBC programı, Suudi Veliaht Prens’in Çin ziyaretinde yüz binlerce etnik Uygur’un tutulduğu kanunsuz kampların gündeme gelme ihtimalinin konuşulduğu sırada kesildi

Fotoğraf: Uygur Akademisi 

Peter Stubley – The Independent

Çin, bir milyondan fazla Müslüman Uygur’un “yeniden eğitim kamplarında” yaşadığı tutukluluk hayatını ekranlarına taşıyan BBC’yi sansürledi.

BBC ‘nin Çin muhabiri Stephen McDonnell’ın, Çin’in kuzeybatısında yer alan Sincan eyaletindeki Türk etnik azınlığın gördüğü muameleyi World Service Newsday programı için aktarmaya başladığı sırada yayın birden kesildi.

Bu olaydan bir önceki gün de aynı konuyu tartıştıkları sırada benzer bir olayın yaşandığını söyleyen McDonnell şunları kaydetti:

 

“Yayın kestikleri konuları büyük ölçüde tahmin edebiliyoruz ve son zamanlarda Sincan’daki kitlesel ‘yeniden eğitim’ kampları da bu tür konulardan biri.”

 

Sansür uygulandığı belirtilen haber, Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşeceği Çin ziyaretle ilgiliydi.

McDonnell, ziyaretin sebebine ilişkin sabah 7’de yaptığı yayından bir saat sonra da tekrar yayınını kaydetmek istedi.

Ancak McDonnell, “Müslüman ülkelerdeki bazılarının ondan (Suudi Arabistan Veliaht Prensi) bekledigi şeylerden biri de Çin’in uzak batısındaki kampları gündeme getirmesi olabilir. Yaklaşık…” diye konuşmasına devam ederken, görev yaptığı kanalın Çin’deki yayını gitti.

BBC muhabiri paylaştığı tweette şu ifadeleri kullandı:

 

“İşte, bu sabah Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin ziyaretini ve yüz binlerce etnik Uygur’un tutulduğu kanunsuz gözaltı kamplarını gündeme getirmesi ihtimali üzerinde konuşurken Çin’in BBC World TV yayınını sansürlediği an.”

 

 

 

Bu olaydan bir saat sonraki yayın tekrarında sorun yaşanmazken, kısa süreli değişimi mizahi bir üslupla eleştiren McDonnell, “Belki de bir fincan çay yapmak için işlerinin başından ayrılmış ya da büyük kırmızı sansür butonunun yanında uyuyakalmışlardır” dedi.

Yönettiği kamplar nedeniyle uluslararası düzeyde artan baskılara maruz kalan Çin, eğitim merkezi olduğunu iddia ettiği bu alanların, terörle ve dini aşırılıkla mücadele kampanyasının bir parçası olduğunu savunuyor.

Bu ayın başlarında “toplama kampları”nın kapatılması çağrısı yapan Türkiye, Çin’in Müslüman Türk nüfusuna karşı muamelesini “insanlık adına büyük bir utanç kaynağı” olarak tanımlamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU