​Ürdün, bazı illerde koronavirüs önlemlerini hafifletmeyi düşünüyor

Ürdün'ün birçok şehrinde, özellikle Tafile, Maan ve Kerek gibi güney kısımlarda bulunan şehirlerde herhangi bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edilmedi

Fotoğraf: Reuters

Ürdün Medya İşleri Bakanı Emced el-Adayile dün yaptığı açıklamada hükümetin, sokağa çıkma yasağı uygulamalarında değişiklik yapma ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası görülmeyen birçok ilde ekonomi ve üretimle ilgili faaliyetlerin yeniden başlamasına izin verme olasılığını gözden geçirdiğini duyurdu.

Aynı zamanda hükümet sözcüsü olarak da görev yapan Adayile konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Çok şükür Krallığın birçok şehrinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası görülmemesinin ışığında hükümet, silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri bu bölgelerde sokağa çıkma yasağı uygulamalarında bir düzenleme yapılması olasılığını inceliyor. Söz konusu düzenleme bu şehirlere giriş ve çıkış yasağını, ekonomi ve üretimle ilgili faaliyetlerin yeniden başlatılması ve en yüksek tedbir ve sağlık kontrolü standartlarına bağlı kalmak şartıyla bu bölgelerde minimum sayıda çalışanla mağazaların ve işletmelerin yeniden açılmasını kapsıyor"  dedi.

AFP'nin aktardığı bilgilere göre Adayile yaptığı açıklamada, "Bu yaklaşımın ayrıntılarını ve ne zaman uygulamaya konulacağını birkaç gün içerisinde açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

Krallığın birçok şehrinde, özellikle Tafile, Maan ve Kerek gibi güney kısımlarda bulunan şehirlerde herhangi bir yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edilmedi.

Hükümet şimdiye kadar ülke içerisinde toplam 7 ölü ve 391 vaka kaydedildiğini ve bunların çoğunun başkent Amman'da ve yaklaşık 1,8 milyon nüfusa sahip olan İrbid kentinde (Amman'ın yaklaşık 91 km kuzeyi) olduğunu duyurdu.

Hükümet, koronavirüs ile mücadele için alınan önlemler kapsamında 21 Mart'ta kapsamlı bir sokağa çıkma yasağı başlatmıştı. Ordu, geçen ay Amman'ı ve Krallığın tüm şehirlerini kapattı ve bir sonraki duyuruya kadar şehirler arası seyahati yasakladı.

Hükümet Pazar günü, salgından korunma çabalarının bir parçası olarak bakanlıkların, devlet dairelerinin, kurumların ve kamu kuruluşlarının çalışmalarına ara verilmesinin Nisan ayının sonuna kadar uzatılmasına karar verdi.

Bu kararla birlikte hükümet bakanlıkların, devlet dairelerinin ve resmi kurumların çalışmalarını üçüncü kez askıya almış oluyor.

Hükümet ilk kez 17 Mart'ta sağlık hizmetleri istisna olmak kaydıyla, kamu ve özel sektörde çalışmaların 2 hafta süreyle askıya alındığını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından 29 Mart'ta yeni bir bildiri yayınlayan hükümet söz konusu kararın Nisan ayının ortasına kadar uzatıldığını belirtmişti.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada 17 Mart itibariyle gidiş-dönüş tüm uçak seferlerinin durdurulduğu, eğitime ara verildiği, spor ve dini etkinliklerin askıya alındığı ve sinema salonları ile restoranların kapatıldığı bildirilmişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat
 

DAHA FAZLA HABER OKU