ABD'li hastalık kurumunun araştırması: Kovid-19 ayakkabı tabanında da yaşayabilir

Çalışma, Kovid-19'un aynı zamanda hastaların yaklaşık 4 metre uzağına kadar havada tespit edilebileceğini belirtiyor

Araştırma, sağlık personelinin servis civarında yürüdüğü esnada virüsün zemine bulaşabileceğini iddia ediyor (Reuters)

Yapılan yeni bir araştırma, koronavirüsün ayakkabı tabanlarında yaşayabildiğini ve dolayısıyla hastanelerin çevresine sağlık çalışanları tarafından taşınabildiğini öne sürüyor.

Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) yayımladığı çalışma, Çin'in Vuhan şehrindeki bir hastanenin yoğun bakım ünitesindeki sağlık personelinin ayakkabı tabanlarından alınan örneklerin yarısının, koronavirüs hastalığına sebep olan virüs türü olan SARS-CoV-2 testinde pozitif sonuç verdiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar sonuç olarak sağlık personelinin ayakkabılarının tabanının hastalığın taşıyıcısı olarak işlev görebileceğini ileri sürdü.

Çalışmada araştırmacılar "Ayrıca sağlık personeli koğuş civarında yürürken zeminin tamamında virüsün izine rastlanabilir. Nitekim hiçbir hastanın olmadığı bir eczanenin zemininde pozitiflik oranı yüzde 100 çıktı" diye yazdı.

Bu yıl 19 Şubat-2 Mart arasında yürütülen araştırmada "virüsün zeminler, bilgisayar fareleri, çöp kutuları ve hasta yataklarının korkuluklarına büyük ölçüde yayıldığı" da keşfedildi.

Makalede şu ifadeler yer aldı:

Kovid-19 koğuşlarında SARS-CoV-2'nin çevresel bulaşma derecesini bilmek, sağlık personeli için güvenlik önlemlerinin iyileştirilmesi ve halk arasında SARS-CoV-2'nin yayılmasıyla ilgili soruların cevaplanması için kritik öneme sahip.

Araştırmacılar makaleyi "İnsanların Kovid-19 hastalarının bulunduğu koğuşlardan çıkmadan önce ayakkabı tabanlarını dezenfekte etmelerini şiddetle öneriyoruz" diye bitirdi.

Geçen ay The New England Journal of Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan bir çalışma, yeni tip koronavirüsün plastik ve çelik gibi belli yüzeylerde üç güne kadar hayatta kalabileceğini öne sürmüştü.

ABD'de yetkililer virüsün yayılmasını önlemek için halkın birbirleriyle aralarına en az iki metre mesafe koymasının yanı sıra katı hijyen ve el yıkama tedbirlerini uygulamasını tavsiye ediyor.

Yeni araştırmaysa koronavirüsün hastaların yaklaşık 4 metre uzağına kadar havada tespit edilebileceği uyarısında bulunuyor ve SARS-CoV-2'nin maksimum bulaşma mesafesinin 4 metreye kadar varabileceğini öne sürüyor.
 


Araştırmacılar, yürüttükleri çalışmaya dair iki sınırlamadan bahsetti:

Öncelikle, nükleik asit testinin sonuçları, yaşayabilir virüs miktarını göstermez. İkinci olaraksa, bilinmeyen minimal bulaşıcı doz için aerosol (havada asıltı -ç.n.) iletim mesafesi kesin olarak belirlenemez.

Araştırmacılar ayrıca koronavirüsün aerosoller aracılığıyla bulaşıp bulaşamayacağı konusunun hala tartışmalı olduğunu ve yakın temaslarda virüse maruz kalma riskinin sistematik olarak değerlendirilemediğini belirtti.

Pazartesi itibarıyla dünya çapında doğrulanmış 1 milyon 870 binden fazla koronavirüs vakasının olduğu kaydedildi. Şu anda dünyada en çok doğrulanmış koronavirüs vakasının bulunduğu ABD'deyse 550 binden fazla kişiye hastalık teşhisi kondu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU